вівторок, 31 травня 2016 21:10

"Вуха не можна чистити ватними паличками", - лікар

"Вуха не можна чистити ватними паличками", - лікар
Фото: nebolet.com.ua

Чисті вуха є ознакою чистої та доглянутої людини. І багато людей мало не щодня чистять вуха ватними паличками. Але лікарі радять не часто це робити. Вони попереджають, що це шкідливо для здоров'я. Тим більше ватними паличками.

"Вата з паличок залишається всередині вуха. Оголена пластмаса може подряпати або розірвати барабанну перетинку, — говорить столичний отоларинголог Валерій Сологуб. — Сірка не видаляється, а навпаки — трамбується вглиб вуха, просувається ближче до перетинки. Там ущільнюється і перетворюється в сірчану пробку. Краще скрутити ватний джгутик. Намочити в перекис і промити ним вухо".

Якщо у вусі немає сірки, то мікроби легко проникають в організм. Сірка є природним бар'єром, який захищає організм від інфекцій. Часте чищення вух паличками може пересушити шкіру всередині вух. Вона почне лущитися і свербіти.

"Коли людина їсть або говорить, рухи нижньої щелепи просувають вушну сірку до зовнішнього краю раковини. Саме ця сірка і є зайвою, і її можна видалити вказівним пальцем.
Чистити вуха треба один раз на місяць. Очищати прохід ватною паличкою можна, засовуючи її не глибше 5 мм. Часте чищення — сигнал для організму виділяти більше сірки. Людина не відчуває, що формується пробка. Лише після душу може помітити — щось не так. Шумить і закладає у вухах, паморочиться й болить голова, — каже лікар.

Сірка може накопичуватися не тільки через неправильну гігієну, а й від активної роботи залоз. Або коли людина має вузький звивистий слуховий прохід.

Читайте також: Способи гоління ніг, щоб не було подразнень

"Якщо сірка вже забила слуховий прохід, спочатку слід її розм'якшити, а тоді промити вухо. У жодному разі не ­колупайте там шпильками. Увечері перед сном у піпетку наберіть кілька крапель 3-відсоткового перекису водню або звичайної олії. Ляжте так, щоб хворе вухо було зверху. Капніть туди рідину й покладіть ватний тампон. Так треба робити тиждень. Потім вухо промивають. Треба лягти на бік і шприцом закапати 20 мілілітрів перекису. ­Через 10 хвилин можна вставати".

Зараз ви читаєте новину «"Вуха не можна чистити ватними паличками", - лікар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути