середа, 07 грудня 2016 15:11

Запалення суглобів у дітей може свідчити про невиліковний артрит

Раптова поява у дітей припухлості кінцівок у місцях згинання , яка не зникає впродовж тривалого часу може бути ознакою невиліковної хвороби - ювенільного ревматоїдного артириту. Про це Gazeta.ua розповіла Ярина Бойко, дитячий ревматолог, доктор медичних наук, доцент кафедри клінічної імунології та алергології ЛНМУ ім. Данила Галицького.

"Це трапляється, коли у дитини припухлий один чи більше суглобів. Ці суглобчики болючі на дотик, дитина обмежена в русі, не може стати на ніжки, ходити. А часом, якщо уражені суглоби рук, їй тяжко писати, вдягатися", - розповідає Ярина Бойко.

Автор: sustaved.ru
 
Автор: sustaved.ru
 

На перших етапах появи хвороби часто плутають її з запальними реакціями тіла на респіраторні та інфекційні захворювання, серцево-судинні недуги. Проте лікування від ювенільного ревматоїдного артриту необхідно починати у перші пів року з моменту початку захворюваня. У іншому випадку людина може отримати викривлення пальців та суглобів, які ніколи не повернуться до попереднього вигляду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суглоби починають "крутити" вночі - ортопед

"Найчастіший варіант - коли ураження від одного до чотирьох суглобів. Як правило, на цей варіант хворіють дівчатка дошкільного віку. В яких пошкоджений лише один колінний суглоб. Така дитина як правило зранку не може встати з ліжка, коли вона до обіду встає з ліжка, нога займає зігнуте положення. Дитина кульгає. На жаль, в половині випадків буває пошкодження очей. В результаті запального процесу в очах може ставати нерухомою зіниця. І дитина, якщо правильно і вчасно її не лікувати, може втрачати повністю зір", - говорить лікар.

Лікування ювенільного ревматоїдного артриту в Україні - справа не з дешевих та обходиться до 20-ти тисяч гривень на місяць. Згідно державних програм, до 18 років люди з такою недугою отримують медикаменти коштом бюджету, дорослі - поки що лікуються переважно власним коштом.

Зараз ви читаєте новину «Запалення суглобів у дітей може свідчити про невиліковний артрит». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути