Ексклюзиви
четвер, 28 травня 2015 18:29

Висівки пшениці допомагають схуднути і зміцнюють судини - терапевт

Висівки пшениці допомагають схуднути і зміцнюють судини - терапевт

У аптеках, супермаркетах і магазинах зараз продають безліч харчових добавок і ніби-то цілющих порошків, які "долають усі хвороби". Проте, за словами столичного терапевта Тетяни Мальцевої, понад половина з них не приносять ніякої користі, а їх виробники просто націлені на отримання фінансової вигоди. Про це фахівець розповіла в інтерв'ю для Gazeta.ua.

Які харчові добавки справді допомагають, а які, навпаки, шкодять?

Щороку більшість людей з'їдає по 1-2 кілограми різних "додаткових" засобів, які зовсім не приносять користі. Це стосується не тільки спеціальних добавок, а й того, що ми споживаємо разом із їжею. Якщо мова йде саме про добавки, то більшість із них організму не шкодять. Проте й не несуть особливої користі. А невелика частина справді допомагають.

На що звертати увагу, купуючи такі засоби?

Насторожити має масована реклама засобів. Якщо буклети, білболрди або ролики з рекламою засобу зустрічаєте мало не на кожному кроці. Також — кричущі написи на упаковці на кшталт "позбавляє зайвого жиру за три дні" чи "унікальний засіб від тисячі хвороб". Цілющі властивості й справді мають багато трав. Однак варто звертати увагу тільки на ті, що затверджені офіційно. Приміром, натуральний відвар материнки справді лікує порушення менструального циклу і гормональний збій, проте необхідні дози має призначити тільки лікар. Адже рівень гормонів щомісяця у жінки різний. І часом буває, що сьогодні відвар допоможе, а завтра стане простим напоєм.

Які природні біологічно активні добавки справді допомагають?

Найперше треба пам'ятати, що добавки - це не ліки. Лише при регулярному і тривалому вживанні натуральні продукти та інші речовини дадуть певний ефект. Розторопша справді полегшує стан при цукровому діабеті, якщо одночасно людина лікується і тримається дієти. При ряді хвороб допомагає риб'ячий жир, але лише як додатковий засіб, який підходить далеко не всім. Знову ж-таки, його має призначити фахівець, який знає історію хвороби. Загалом, я би просто порадила вживати натуральну й якомога більш різноманітну їжу — різнокольорові овочі та фрукти, варене м'ясо і рибу, чорний хліб, цільно зернові продукти.

Чим корисні висівки, про які так багато говорять останнім часом?

Основна цінність клітковини з висівок пшениці — це вміст харчових волокон. Вони допомагають регулювати роботу кишечника, поліпшують мікрофлору. Виводять з організму шкідливі речовини. Якщо вживати їх регулярно, то покращують роботу серця і судин: не дають відкладатись на стінках судин холестериновим бляшкам. Часто висівки додають у їжу ті, хто хоче схуднути. Але їсти висівки і при цьому жирні страви та тістечка, це ефекту не дасть. Треба триматись загальної дієти, відмовитись від смаженого і гострого. Корисна клітковина не тільки з висівок пшениці. Також — з льону, гречки. Не дарма кажуть, що гречка — це друга за користю після цільнозернового рису крупа для організму. Достатньо просто додавати 1-2 чайні ложки висівок у будь-які страви.

Є протипоказання, кому клітковину висівок вживати не можна?

Якщо почитати упаковки, то можна подумати, що корисний цей продукт виключно всім. Проте клітковину з висівок їсти не варто, якщо загострилася виразка шлунку, гастрит. В цей період споживання клітковини варто припинити, а повернутись до неї тільки тоді, коли загострення мине.

Зараз ви читаєте новину «Висівки пшениці допомагають схуднути і зміцнюють судини - терапевт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути