пʼятниця, 09 грудня 2016 10:54

В Інституті серця зробили операцію по "ремонту" серцевого клапану
3

Фото: Катерина Романчук

8 грудня в столичному Інституті серця вперше в Україні провели операцію на серці людини. 38-річній Світлані Чекминьовій із Миколаєва замінили найбільшу судину та провели реконструкцію аортального клапану.

"Пацієнтці ми не замінили клапан на аорті, а підправити її власний. Так вона житиме нормальним життям і не прийматиме препаратів для підтримки роботи клапана, що є обов'язковим при встановленні штучного, - каже Рімантас Бенетіс, литовський кардіохірург. Він провів більше тисячі операцій з реконструкції клапанного апарату серця і тепер приїхав ділитися досвідом з українськими колегами.

Операція тривала 2 години. В Україні вона коштує 5 тисяч євро, тому що всі матеріали купують закордоном. Для порівняння варто сказати, що в Литві вона обходиться у 15, а у Німеччині 40 тисяч євро. Такої операції потребує 500 українців щороку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гроші на операцію на серці Артему Шивцову зібрали за добу

"Сьогодні ми відкрили нову сторінку українсько-литовських відносин. Ми намітили цілу програму спільної роботи. Литва за останні роки дуже прогресує. Нам є чому повчитися. Нам треба брати приклад з медицини Литви та Польщі. Це бідні країни, які змогли підняти її з колін на високий рівень, а не рівнятися до Америки. Така співпраця наближає українську медицину до європейського рівня", - каже Борис Тодуров, директор Інституту серця.

Хірурги з інституту їздили минулого місяця на практику до Литви. У січні туди відправляють ще одну групу лікарів. До неї вже будуть входити кардіологи з віддалених районів України, щоб підняти трохи конкуренцію на місцях. Це стимулюватиме усіх лікарів підвищувати свою кваліфікацію.

Зараз ви читаєте новину «В Інституті серця зробили операцію по "ремонту" серцевого клапану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути