четвер, 08 грудня 2016 17:00

Гроші на операцію на серці Артему Шивцову зібрали за добу

Гроші на операцію на серці Артему Шивцову зібрали за добу
Фото: Катерина Романчук

Вчора в столичному Інституті серця прооперували 4-річного Артема Шивцова. У нього вада серця - відкрита артеріальна протока, поєднувалася із важкою формою діабету. На операцію 60 тисяч гривень зібрали за 16 годин. Їх давали люди з усієї країни. Завдяки небайдужим серцям. Через кілька днів Артем здоровим повернеться додому.

"Ця вада серця не болить. Вона поступово, безсимптомно прогресує 5-10 років. Потім такі люди звертаються із поганим самопочуттям. Людині буде важко дихати. Тиск піднімається в легеневій артерії та шлуночку і серцю важко перекачувати кров. Тоді вже треба пересаджувати повністю серце та легені", - каже Констянтин Бойко, хірург серцево-судинного відділення Інституту серця.

Щоб вберегти від непередбачених наслідків через діабет, хлопчику зробили операцію менш травматичною. Йому ввели оклюдер через стегнову артерію. Цю процедуру роблять без швів. На місце проколу, на стегно, накладають тиснучу пов'язку, яка зупинила кровотечу

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: При запаленні гортані не можна навіть шепотіти - лор

Операція разом з усіма приготуваннями зайняла годину. Через добу його перевели з реанімації до палати.

Три місяці пацієнт має пити аспірин, щоб на цьому чужорідному тілі не з'явилися тромби. За цей час оклюдер покриється власним ендотелієм.

"Якщо не робити таку операцію і залишили артеріальну протоку відкритою, буде підвищуватися тиск в легеневій артерії. Від цього людина може стати інвалідом", - каже пан Констянтин.

Зараз ви читаєте новину «Гроші на операцію на серці Артему Шивцову зібрали за добу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути