Ексклюзиви
вівторок, 29 березня 2016 12:24

МРТ: переваги та недоліки

МРТ: переваги та недоліки
фото:klinikadovira.com.ua

Магнітно-резонансна томографія (МРТ) "бачить" наскрізь тканини мозку, серця, м'язів. Однак легені та порожнисті органи - шлунок, кишківник, жовчний та сечовий міхурів не "бачить". Виявляє запальні, дистрофічні процеси та новоутворення - грижі, пухлини, інші патології.

На відміну від комп'ютерної томографії та рентгену МРТ не опромінює організм. Бо діє магнітом. Сам апарат — це великий магніт. Нині розробили 3D МРТ, що відтворює будову органа у тривимірному об'ємі.

Отримавши направлення на МРТ, багато хто непокоїться, наскільки це безпечно. Фахівці запевняють, що шкода від електромагнітних хвиль менша, ніж від мобільного телефону. Єдиний недолік МРТ - висока вартість обстеження, від 250 до 1500 гривень за сеанс.

Однак попри безпечність протипоказання є:

1.Під дією магнітного поля тканини нагріваються, тому вагітним, особливо в перший триместр, краще утримуватись від обстежень.

2.Протипоказана МРТ пацієнтам, котрі потребують штучної підтримки життя чи частих реанімаційних заходів.

3. Не рекомендують особам, які страждають на клаустрофобію чи напади психомоторного збудження, хоча нині подібні проблеми вирішують відкриті томографи.

4.Якщо потрібно оглянути дитину, обговоріть це з лікарем. Бо необхідно довго зберігати нерухомість - діагностика лише одного відділу хребта займає 20-30 хвилин. Іноді спеціалісти вдаються до заспокійливих засобів, а то й до анестезії, бо кожен порух впливає на чіткість зображення.

5.Пацієнтам з імплантатами слід завважити, що магнітне поле порушує роботу електронних приладів.

6.Від томографії краще відмовитися і пацієнтам із нейро- та кардіостимуляторами, дефібриляторами, вушними імплантатами, судинними клемами, хірургічними скобами, металевими штифтами, суглобовими шурупами, металопластинами, залізними протезами кінцівок тощо. Бо від електромагнітних хвиль метал дуже швидко нагрівається. А металеві предмети спотворюють сигнали і зображення. Зубні коронки до протипоказань не відносять.

Особливої підготовки не потрібно. Можна їсти й пити все, крім спиртного. За винятком МРТ із контрастом: перед обстеженням не їсти і не пити протягом 2-х годин. У день обстеження краще підібрати одяг і білизну з натуральних матеріалів, які не електризуються, а всі металеві предмети та електронні прилади залишити вдома. При дослідженні голови не варто наносити макіяж - тіні, туш, бо це може вплинути на якість зображення. І не забудьте прихопити результати попередніх досліджень.

Зараз ви читаєте новину «МРТ: переваги та недоліки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути