вівторок, 08 листопада 2016 18:06

Хвороби розпізнають за виглядом язика

Хвороби розпізнають за виглядом язика
Фото: Onter.org

В китайській медицині діагностику хвороб починають з огляду язика. Ранки та плямки на ньому можуть свідчити про значні проблеми в організмі людини. Про це повідомляє biznes.onet.pl.

"Здоровий язик - світло-рожевий, вологий, еластичний та вкритий дрібними цяточками. Занепокоєння має виникати, якщо він починає боліти, пекти, ним важко рухати, видно зміни на його поверхні, з'являються плямки чи втрата смаку, зміна текстури, язик стає гарячим, складно їсти чи пити", - розповідає лікар стоматолог Моніка Стачович із Центру лікування та профілактики пародонтозу у Варшаві.

Багато змін поверхні язика можуть виникнути через недостатню гігієну порожнини рота чи індивідуальні особливості, однак можуть бути проявами хвороб організму, які потребують невідкладного лікування.

Біль. Виникає найчастіше через ураження вірусами, бактеріями чи грибками або від механічного пошкодження, коли людина надкусить язика. Однак біль також може сповіщати про авітаміноз, цукровий діабет, недокрів'я та СНІД. Сильні болі можуть проявлятися при старінні організму, розсіяному склерозі чи онкології.

Печіння. У жінок в період менопаузи і після неї часто настає так званий ВМS - синдром печіння в роті. Він проявляється також печінням вуст, сухістю в роті. Такий же синдром виникає через тютюнопаління, цукровий діабет, під час приймання деяких ліків. А також може бути реакцією на психічні захворювання і посттравматичний стрес.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медики світу вимагають заборони паління електричних цигарок в публічних місцях

Набухання. Надто велике збільшення язика, так звана макроглосія спостерігається при хворобі Дауна, запаленні горла, анемії, раку язика, лейкозі, гіпотиреозі. Язик може швидко набухати через алергічну реакцію. При цьому необхідно терміново іти до лікаря, щоб не мати проблем з диханням, бо можна навіть задихнутись.

Виразки-афти. Дрібні виразки з жовтим нальотом можуть виникати не тільки на язиці, а й на слизовій оболонці. Таке може трапитись на короткий час - коли афта швидко з'являється, не дуже турбує і за кілька тижнів зникає. Такі виразки виникають через складники зубної пасти чи засобів для полоскання зубів, алергії на їжу або неправильне харчування. Однак якщо афта довго не заживає, краще звернутися до стоматолога. Це може свідчити про ВІЛ або інші захворювання.

Зміна кольору. Білий наліт окрім поганої гігієни ротової порожнини, може бути спричинений запальними процесами язика, вродженими вадами серця, анемією, лихоманкою, курінням, надмірним вживанням алкоголю, раком ротової порожнини та ВІЛ. Також плями білого кольору на язиці можуть свідчити про плаский лишай.

Жовтий язик. Може бути ознакою жовтухи, свідчити про проблеми жовчного міхура та травлення.

Коричневий язик. Буває при рідкісному захворюванні під назвою lingua villosa nigra (чорний волохатий язик), причини якого до кінця не вивчені. Чинниками хвороби є тютюнопаління, деякі продукти харчування. Якщо язик виглядає незвично, слід терміново йти до лікаря. Темний язик також може бути при токсикозі.

Червоний язик. Буває через брак вітаміну B12. Також він може бути таким у випадку алергії, генетичних захворювань чи індивідуальних особливостей людини.

Зараз ви читаєте новину «Хвороби розпізнають за виглядом язика». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути