четвер, 20 жовтня 2016 14:09

"Чоловіки мусять відвести кохану до мамолога" - міністр
5

Фото: Катерина Романчук

20 жовтня відзначається Всеукраїнський день боротьби з раком молочної залози. З цієї нагоди пройшла конференція за участі виконувача обов'язків Міністра охорони здоров'я Уляна Супрун та головного мамолога МОЗ Івана Смоланка. Там презентували проект "Чоловіки проти раку грудей". Його слоган: "Збережіть кохану - сходіть з нею до мамолога".

"Рак це ще одна неоголошена війна, яка, на жаль, перемагає людей, - говорить Уляна Супрун. - Жінка боїться йти перевірятися. А раптом щось знайдуть. До мамолога треба йти не шукати рак, а щоб заспокоїти себе. Кожна жінка має раз в рік робити скрінінг. Зараз хвороба помолодшала. Її почали діагностувати у жінок від 30 років".

Пані Супрун каже, що за 18 років своєї кар'єри мамолога в Америці оглянула близько 150 тисяч жінок. Не у всіх них був рак. Вони просто приходили на обстеження, щоб впевнитись, що здорові.

"Це як робити вакцинацію. Щеплення роблять здоровій дитині, щоб та не захворіла, а не коли дитина вже заразилася", - каже пані Уляна

Серед факторів, які спричиняють хворобу – аборти, відсутність пологів та вигодовування груддю, фізичні травми молочної залози, паління, вживання алкоголю, стреси та нездорова екологія. В 5-10% випадків – може бути спадковим та виникати внаслідок мутацій в генах. На ранній стадії рак проявляється щільним утворенням в молочній залозі або збільшеними паховими лімфатичними вузлами. Для підтвердження діагнозу проводиться мамографія та УЗД молочної залози.

"Рак молочної залози - це проблема не тільки України, а й усього світу. Чверть пацієнток приходять в лікарню уже із запущеною формою раку. Через це їм повністю вирізають молочні залози, - каже мамолог Івана Смоланка. - Рак грудей це проблема не тільки жінки, а й усієї сім'ї. Від кожного чоловіка залежить чи будуть завтра його діти сиротами. Жінок треба підтримувати і йти разом з ними до мамолога".

Читайте також: Закон про пересадку органів Україна отримає в жовтні

Цей проект триває вже чотири роки. У ньому відомі чоловіки, яким довіряють українці, закликають чоловіків подбати про своїх мам, дружин та сестер. Цьогоріч привернути увагу до проблеми ранньої діагностики раку молочної залози допомагає "Квартал 95". Вони зробили фотосесію, яку розмістили у метро.

Зараз ви читаєте новину «"Чоловіки мусять відвести кохану до мамолога" - міністр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути