вівторок, 29 грудня 2015 10:42

Як вчасно помітити у дитини погіршення зору

Автор: of-md.com
 

В Україні проблеми із зором мають 20% дітей. Інтенсивне формування органів зору у дитини відбувається в перші 5 років життя.

Маленькі пацієнти не можуть точно пояснити, що у них болить і не завжди говорять, що щось не так. Але батьки знаючи звички дітей можуть запідозрити зміни у поведінці дитини. Рання діагностика порушення зору у дітей необхідна для нормального формування не тільки органів зору, а й внутрішніх органів. За статистикою, виявляються порушення зору у однієї з 20 дітей дошкільного віку, у однієї з чотирьох дітей шкільного віку.

"Більшість дітей народжується з укороченими очними яблуками. Це проявляється дитячою далекозорістю і проходить до 7-ти років. Найчастіше батьки звертаються з маленькими пацієнтами у яких короткозорість, далекозорість або косоокість. Вони можуть бути вродженими або зявлятися потім. Основними причинами таких порушень є велике навантаження на очі читанням, переглядом телевізора чи комп'ютера".

Якщо мама помітила у дитини часте почервоніння очей або скарги на головний біль та стомлюваність під час занять - варто відразу звернутися до лікаря. Він дасть рекомендації поведінки, можливо припише вітаміни. Головне, зможе діагностувати проблему на початку.

"Малюк неодноразово мружиться, намагаючись побачити бачить людей і об'єкти, які знаходяться не біля нього. Це перший дзвіночок, на який потрібно звернути увагу, - каже столичний дитячий офтальмолог Лілія Стефраник. - Не треба боятися, що дитина з кабінету вийде обовязково в окулярах. Часто вживаючи певні продукти, можна повернути 100 % зір. Незбалансоване харчування є основним чинником його погіршень. Очам після тривалого навантаження потрібні вітамініи і мікроелементи, які надходять з їжі. І перекушуючи постійно печивом та цукерками, їх наврядчи можна отримати".

Дитина може соромитися зізнатися у проблемі, боячись реакції однокласників. Від цього погіршаться оцінки та психологічний стан.

Батьки можуть самостійно виявити симптоми порушення зору у дітей вже з 2-річного віку. Тривожний знак — закриття одного ока, часте моргання, а також швидка стомлюваність від зорових навантажень, тримання книги на близькій відстані від очей, водіння пальцем по рядках, тертя очей.

"Коли дитина дуже низько нахиляється під час занять за столом, може свідчити про хворі очі, а й спину. Щоб розглянути предмет, діти крутять головою, при цьому голова схиляється в бік, або одне плече помітно вище іншого. Часто погана орієнтація у просторі та неуважність є також ознаками проблем з зором.

Головне при будь-якому з цих симптомів - не зволікати і шукати причину змін. Адже якщо справа не в поганому зорі дитини, проблеми можуть стосуватися чого завгодно.

Щоб підвищити гостроту зору і для профілактики треба їсти моркву, гарбуз, обліпиху, листову петрушку та салат, абрикоси, цільнозерновий хліб, мигдаль, сир, кефір, риб'ячий жир і сметану. Можна не купувати вітамінні комплекси, краще просто змінити дитячий раціон харчування.

Навіть якщо з дитячими очима все гараз не потрібно нехтувати раз в рік перевіркою у спеціаліста, про всяк випадок. Краще боротися з проблемою у зародку, тоді і курс лікування і наслідки будуть легшими.

Зараз ви читаєте новину «Як вчасно помітити у дитини погіршення зору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути