вівторок, 04 жовтня 2016 14:37

7 ознак нестачі в організмі вітамінів

7 ознак нестачі в організмі вітамінів
Фото: zsz.pp.ua

Слабкість, запаморочення та в'ялий зовнішній вигляд може бути проявом нестачі в організмі вітамінів. Людина через це постійно буде почуватися виснажено. Що вже там говорити про стан нігтів, волосся та шкіри. Проте потрібно вміти визначати, яких саме вітамінів не вистачає.

Є ознаки, які можуть дати вам підказку.

Біль в м'язах

Без будь-якої причини ниють м'язи і трапляються судоми свідчать про нестачу вітаміну D. Його важко діагностувати, оскільки симптоми досить невизначені. Але якщо поряд з болями в м'язах виникають проблеми з зубами і кістками, то напевно вся справа саме в вітаміні D.

Щоб поповнити його запаси в організмі, варто включити в раціон більше молочних продуктів, риби і морепродуктів. Також варто частіше бувати на сонці.

Німіють ноги

Якщо часто німіють ноги, і при ходьбі ви відчуваєте труднощі (наприклад, періодично втрачаєте рівновагу або падаєте), то є ймовірність того, що недостатньо вітаміну В12. Саме цей вітамін відповідає за підтримання здоров'я мозку і нервової системи.

Для підтримки балансу вітаміну В12 вам необхідно їсти більше риби, курки, молочних продуктів, овочів.

Проблеми з нічним баченням

Очі погано бачать в сутінках, у вечірній час складно розгледіти предмети свідчать про нестачу вітаміну А. Якщо дефіцит цього вітаміну буде тривалим, можуть виникнути і більш серйозні проблеми із зором, ніж просто неможливість розрізняти предмети в темряві.

Дієта, багата на вітамін А, повинна включати в себе зелені овочі (шпинат, капусту, цибулю), оранжеві овочі (морква, гарбуз, солодкий перець) і яйця.

Занижена реакція

Якщо ви не встигаєте зловити м'яч або реагуєте на червоний сигнал світлофора із запізненням, можливо, причина не в неуважності, а в нестачі вітаміну Е. Саме цей вітамін відповідає за здоров'я нервової системи і наші реакції.

Запаси вітаміну Е можна поповнити, включивши в раціон зародки пшениці, яйця, м'ясні субпродукти, горіхи і авокадо.

Довго заживають рани

Навіть маленька подряпина затягується набагато довше, ніж зазвичай через нестачу вітаміну С. Він забезпечує регенерацію клітин організму, в тому числі і клітин шкіри, без нього (а також цинку) процес загоєння відбувається дуже повільно.

Читайте також: 5 фруктів та овочів, котрі корисно їсти зі шкіркою

Щоб поповнити запаси вітаміну С, їжте більше цитрусових, зелених листових овочів.

Часто буває поганий настрій

Іноді депресія виникає на тлі нестачі вітаміну В1. Як і вітамін В12, він відповідає за здоров'я нервових і мозкових клітин. Якщо його недостатньо, ви можете відчувати себе розбитою, нещасної і вимотаний психологічно. До речі, на тлі нестачі вітаміну В1 може навіть розвинутися алкоголізм!

Включіть у свій раціон червоне і біле м'ясо, субпродукти, квасоля, горох, сочевицю, зародки пшениці.

Неприємний запах з рота

Неприємний запах з рота виникає через нестачу вітаміну В3. Його дефіцит призводить до погіршення роботи печінки, що, в свою чергу, відбивається на роботі шлунка і кишечника. Як підсумок - проблеми з травленням і поганий запах з рота.

Недолік цього вітаміну допоможе заповнити меню, яке буде включати жирну рибу, м'ясо, насіння соняшника, буряк.

Зараз ви читаєте новину «7 ознак нестачі в організмі вітамінів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути