понеділок, 27 червня 2016 07:50

Вузькі джинси провокують варикоз

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.reactor.inform.kz
  Їзда на велосипеді нормалізує кровообіг ніг. Це запобігає розширенню вен і виникненню варикозу
Їзда на велосипеді нормалізує кровообіг ніг. Це запобігає розширенню вен і виникненню варикозу

— Про свій варикоз знаю два роки. Доки не болить, лікар порадив не оперувати. Але влітку для мене настає справжнє пекло. Ноги набрякають і стають важкі, як дерев'яні колоди, — каже киянка 34-річна Оксана КРИЩУК.

— Легше, коли лягаю на диван і піднімаю ноги. Але не можу ж я постійно стояти в позі "берізка". Лікар виписав мазі, та від них толку мало. Тому терплю. Коли зовсім погано — приймаю холодний душ або роблю охолоджувальні компреси.

Варикоз треба лікувати, щоб не було ускладнень.

— Не можна довго стояти або "засиджуватися" на одному місці. На роботі частіше вставайте й ходіть коридором чи сходами. Вени — це насос, що качає кров. Якщо не рухати ногами, вона застоюється. Від цього можуть утворюватися тромби, — говорить лікар-флеболог Сергій Фролов. — Найгірше, коли людина сидячи схрещує ноги. Порушується нормальна робота венозних клапанів.

У розширеній вені підвищується температура. Нога стає тепла. Від застою венозної крові виникає запалення. Шкіра тоді не захищена від інфекції. ­Навіть подряпина довго загоюється. Одяг треба вибирати з натуральних тканин і не тісний. Вузькі штани, особливо джинси, в поєднанні з підборами — дуже шкідливі. ­Перетискають вени біля стегон і кров погано відтікає від ніг.

— Шкідливо носити взуття не лише на високих підборах, а й зовсім без них. Це — модні нині балетки та в'єтнамки. У них нога не фіксується й не має опори. Каблук повинен бути 3—6 сантиметрів. Найкраще тонізує організм плавання. Щодня приймайте контрастний душ. Чергуйте обливання прохолодною й теплою водою. ­Закінчуйте прохолодною. Щоб швидко полегшити стан — можна підняти ногу на рівень серця. Аби ноги не боліли вдень, подбайте вночі. Якщо після полудня ноги набрякають біля кісточок — підкладіть під матрац у ногах невелику подушку або валик. Це нормалізує кровообіг. Корисно їздити на велосипеді чи бігати.

На роботі раз на годину треба покласти ноги на сусідній стілець на п'ять хвилин. Або згинати пальці ніг 35 разів. Потім повертати стопою вперед-назад і вправо-вліво по 20 разів у кожен бік. Йдучи на обід, обов'язково пройдіться навшпиньки.

— Слідкуйте за вагою. Зай­ві кілограми — додаткове навантаження для вен. Не носіть тяжкі сумки. Без шкоди для здоров'я жінка може піднімати три-чотири кілограми.

Зараз ви читаєте новину «Вузькі джинси провокують варикоз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути