вівторок, 12 червня 2012 05:30

Вітиліго проявляється після засмаги

Автор: фото з сайта www.fanpop.com
  На вітиліго хворів Майкл Джексон. Недуга передалася старшому синові поп-співака Прінсу Майклу Джозефу Джексону
На вітиліго хворів Майкл Джексон. Недуга передалася старшому синові поп-співака Прінсу Майклу Джозефу Джексону

— Минулого року поїхала на море, добре загоріла. Але на обличчі, шиї і руках проступили рожеві плями, наче лишаєм виїдені. Як торкалася, не боліли, — розповідає киянка Оксана Мостова, 32 роки. — Подумала, це алергія на сонце. Через місяць плями розрослися, тепер виділяються більше. Дерматолог сказав, це вітиліго. Стала носити блузки лише із довгими рукавами та закритим горлом, бо соромлюся. Почала замазувати плями тональним кремом, але все одно дуже помітні.

— Вітиліго найчастіше виникає до 50 років. Це хвороба шкіри, при якій повністю зникає пігмент меланін. Недуга проявляється через гормональний або імунний збій, — пояснює столичний дерматолог Кузьма Хобзей, 28 років. — Плями поступово збільшуються, формують зони біло-молочного кольору. Найперше вражають ділянки обличчя навколо рота, очей, зовнішні статеві органи, кінцівки.

Недуга виліковна. Ліки зменшують запалення, що вбиває пігментні клітини у сплячому стані. Крім того, приписують процедури, що стимулюють їх розмноження. Важливо почати лікування у перші місяці захворювання.

— Найшвидше вдається вилікувати обличчя, тулуб, статеві органи. Набагато важче прибрати плями із рук та стоп.

Плями маскують також тональними кремами, мазями. У важких випадках, коли не вдається досягти відновлення пігменту, вдаються до косметичного татуажу.

На світлій шкірі плями часто бувають непомітні. Проявляються, коли людина довго засмагає. Тоді червоніють, сверблять і болять.

— Не можна часто бувати на сонці, бо незахищена пігментом шкіра швидко згорає та вкривається пухирями. Хворому призначають вітаміни з високим вмістом аскорбінової кислоти й інші антиоксиданти.

Вітиліго може бути не єдиним проявом збою імунної системи. Також збільшується щитоподібна залоза, виникають діабет, ревматоїдний артрит, жмутами випадає волосся.

Промені стимулюють розмноження пігментів

Кузьма Хобзей лікує хворих на вітиліго методом фототерапії. На плями діють ультрафіолетовим світлом.

— Лампа виділяє ультрафіолет, але не той, що сонце. Промені стимулюють меланоцити до розмноження. На лікування до нас їдуть із Чернігова, Сум, Полтави. Колись приїздили навіть з білоруського Гомеля. Це тому, що обладнання для фототерапії є не в кожному місті. У Європі цей метод дуже популярний і давно став звичний.

Процедури роблять один-три рази на тиждень. Таких треба мінімум 30. Курс фототерапії триває до чотирьох місяців. Процедури безпечні для вагітних, матерів, що годують грудьми, дітей з 5 років.

 

Зараз ви читаєте новину «Вітиліго проявляється після засмаги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути