понеділок, 31 жовтня 2016 06:00

Віктор Савчук від страху померти не виходив із дому

Автор: ФОТО З САЙТА www.mensby.com
  До затяжної депресії найбільш схильні мешканці великих міст, підприємці, творчі люди
До затяжної депресії найбільш схильні мешканці великих міст, підприємці, творчі люди

— Лежав, як поліно, і не міг встати. Ніщо мене не радувало. Апетиту немає, сил немає. Дружина місця собі не знаходила — вийшла заміж за нормального чоловіка, а тут навіть із дому не виходить. Потім депресія переросла в страх, приступи задухи. Прокидався, викликав "швидку". Треба дев'ять годин проводити на роботі, а я не міг. Не вистачало сил. Якось стало так страшно, що захотів повіситися, — розповідає Віктор Савчук, 38 років, із Дніпра. Страждає на депресію три роки.

Віктор наважився звернутися до невропатолога через кілька місяців.

— Лікар намагався вивести мене з цього стану медикаментами. Прописали контрастний душ. Робити зарядку й багато гуляти. Узяли з дружиною відпустку, поїхали на Закарпаття на два тижні. Змінив обстановку, попив ліки — ніби стало легше.

Але депресія повернулася.

— Депресія була надто затяжна, а тіло і психіка — виснажені. Чоловікові потрібна госпіталізація, — пояснює Леонід Юнда, 55 років, керівник відділення психотерапії і медичної психології об'єднання "Психіатрія". — Віктор перебував у тривожному стані довгий час. Недуга проходила в легкій формі, і він не помітив її початку. У таких випадках потрібне комплексне лікування. Крім медикаментів, застосовують психотерапію — групову, індивідуальну й поведінкову. Людина робить вправи, які допомагають позбутися фізичного виснаження.

Тривожно-депресивний стан виник у Віктора через перевтому. Кілька років тому родина придбала квартиру. Він працював з усіх сил, щоб зібрати на неї гроші. А коли мети досягнув — здала психіка.

— Депресія завжди йде за тривогою. Потім з'являється нав'язливий страх — фобія. Виникає безсоння, апатія. Хворий худне, з'являються синці під очима. Віктор боявся, що помре. Інші бояться відкритого чи закритого простору — в кожного своє. Найбільше до таких станів схильні мешканці великих міст, підприємці, творчі люди. Хто має багато відповідальності.

Після двох тижнів психотерапії та прийому медикаментів тривога зникла. Віктор почав мріяти.

— Захотів до дружини, з дітьми піти погуляти. У новій квартирі рік не робили ремонт. Хочу помайструвати.

Після 24 днів у відділенні психотерапії Віктор ще три-чотири місяці прийматиме медикаменти вдома та проходитиме терапію з консультаціями. Дотримуватиметься режиму, щоб відновити сили організму.

Зараз ви читаєте новину «Віктор Савчук від страху померти не виходив із дому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути