понеділок, 21 березня 2016 00:55

Відвар звіробою приймають за півгодини до сну

Автор: фото з сайта www.travnik.kharkov.ua
  Щоб висипатися, за годину до сну корисно закінчити всі справи. Не дивитися телевізор і уникати емоційних  перевантажень
Щоб висипатися, за годину до сну корисно закінчити всі справи. Не дивитися телевізор і уникати емоційних перевантажень

— Лікував бізнесмена. Той скаржився, що не спить два роки, — розповідає невропатолог, кандидат медичних наук 50-річний Віталій Осташко зі столиці. — Від того став роздратований, почувався втомленим. Були випадки невмотивованої агресії — його все дратувало, різко відповідав на прості запитання. Ми перевірили — насправді пацієнт спав. Але сон його був уривчастий і короткий.

Тривалий час чоловік лікувався. Проте марно. Страх перед хворобою ускладнював ситуацію.

— До безсоння призвели емоційні проблеми, — продовжує невропатолог. — Людина багато працювала. А ще накручувала себе. Бо вважала, що постійне недосипання — смертельно небезпечне. Спочатку ми спробували медикаменти. Курс снодійних дав тимчасовий ефект. Потім почали практикувати голковколювання. Не подіяло. Тоді я порадив йому переставити речі за фен-шуєм на робочому столі і переїхати в іншу квартиру. Допомогло. Такий крок став для нього емоційним шоком. Людина переключилася і забула про безсоння.

Порушенням сну страждають від 11 до 35% дорослих. Найчастіше це юристи, менеджери, лікарі й актори, бо нервують на роботі. Якщо причина у стресі, безсоння лікують снодійними й заспокійливими препаратами. Але часто не можуть заснути через серйозніші недуги.

— Навесні й восени загострюються психічні хвороби, — пояснює лікар. — Це пов'язано в першу чергу зі зміною циклів та біоритмів, браком вітамінів навесні. ­Також недосипають люди із хворобами серця, серцево-судинної системи. Хворі легені та носоглотка призводять до хропіння та порушення сну.

Радить пити заспокійливі ­трави. Але застерігає, що фітотерапія не діє одразу. Результат помітний через 7–10 днів.

— Найпростіший і найдієвіший відвар — звіробій. Дві столові ложки квітів із гіркою заливаєте півлітра окропу. Настій готовий за дві години. Півсклянки призначаю дитині, повну — дорослому. Водою можна не розводити. ­Звіробій приємний на смак, не гіркий. Приймають за півгодини до сну.

Зараз ви читаєте новину «Відвар звіробою приймають за півгодини до сну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути