вівторок, 14 лютого 2012 05:00

Від кави кістки стають крихкими

Львів'янин 34-річний Юрій Андрійченко п'ять років снідає лише кавою. Працює в офісі, на обід купує пиріжки. Інколи замовляє в кафе вареники, піцу.

— У нас усі працівники так харчуються. Кава з автомата, цигарка. Цілий день є настрій, їсти не хочеться. Дівчата дієту собі вигадали, худнуть на каві. Час від часу в усіх починає боліти чи шлунок, чи печінка.

Кава покращує кровопостачання мозку, каже столичний дієтолог Борис Скачко, 47 років. Також викликає відчуття радості, бо діє, як наркотик.

— Від кави виникає залежність. Якщо різко кинути її пити, зникне ілюзія щастя, що може призвести до депресії. Кава дає "розумовий заряд". У невеликій кількості попереджає хворобу Паркінсона, спричинену кисневим голодуванням. Через брак кисню також бувають мігрені. Тому кава помічна при головних болях.

Радить напій після сніданку. Так із кофеїном кров рознесе до органів поживні речовини з їжі.

— Шлунок реагує на рідину, як на їжу. Починає її перетравлювати, а насправді їсть сам себе. Якщо людина снідає лише кавою, вдень перехоплює, а нормально їсть аж увечері — можна спровокувати виразку шлунка, запалення підшлункової. Напій має жовчогінну дію, тому розріджує стул.

Юрій помітив, що після чашки кави має прискорений пульс. Кардіолог порадив відмовитися від напою.

— Під дією кофеїну серце працює інтенсивніше, — пояснює Борис Скачко. — Зазвичай кава шкодить уже хворим людям. Натуральна має сечогінну дію, виводить зайву рідину з організму. Також — холестерин, тому попереджає атеросклероз. Проте штучна із вершками з пальмової олії лише забиває судини.

Застерігає вагітних і літніх жінок не пити каву. Як виняток напій можна розбавляти молоком.

— Кофеїн блокує вироблення вітаміну Д, а він сприяє засвоєнню кальцію. Тому від кави кістки стають крихкими, у немовлят погано формуються. Кофеїн також блокує вироблення жіночих статевих гормонів.

Зараз ви читаєте новину «Від кави кістки стають крихкими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути