понеділок, 31 грудня 2012 07:30

Сонливість минає від синьої лампи

— Взимку постійно хочу спати, — каже 29-річна киянка Катерина Жученко. Вона працює менеджером у рекламній агенції. — Уже стала лягати раніше — не допомагає. До восьмої ранку не можу відірвати голову від подушки. Якщо на вулиці темно, геть не чую, що дзвонить будильник. На автоматі виключаю й далі сплю. Потім ходжу цілий день, як сонна муха, ще й у вухах стукає. Якось проспала зустріч із важливими клієнтами.

— Так наш біологічний годинник реагує на зменшення світлового дня, — пояснює вінницький сімейний лікар Анастасія Марко, 36 років. — Організм прагне спати, а ми постійно його смикаємо. Нервова система дає збій — погіршується увага, болить голова.

У холодну пору швидко втомлюються, бо тіло витрачає більше енергії, щоб зігрітися.

— Треба їсти м'ясо, сало, овочеві салати з нерафінованою олією. Гриби містять вуглеводи, що дають енергію на цілий день. Засвоєння корисних речовин взимку сповільнене. Його прискорює жирна морська риба. Пити треба більше — воду, компоти або соки. Якщо не маєте проблем зі шлунком, зранку запарюйте тертий імбир. У теплий чай додавайте лимон і мед. Він добре тонізує.

— Від сонливості прогріваюся синьою лампою. Її мама купила, як мені 5 років було, — каже студентка з Рівного 20-річна Марія Цурик. — Лежу під нею із заплющеними очима, ніби на пляжі. Повністю розслаблююся. Настрій став кращий, купа енергії.

— Взимку мозок виробляє менше гормону радості, — продовжує лікар. — Світло синьої лампи стимулює його вироблення. Але не ультрафіолетової, а звичайної. Світити треба не прямо, а збоку під кутом. У квартирі можна поставити кілька лампочок замість однієї. Яскраве світло активізує емоції та бажання рухатися. Варто півгодини щодня займатися спортом або танцями. Замість сидіти в інтернеті, вийдіть на 20 хвилин і пройдіться парком.

Зараз ви читаєте новину «Сонливість минає від синьої лампи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути