понеділок, 11 лютого 2013 06:45

Серце пече через швидку ходу

Автор: фото з сайта www.1tvnet.ru
  Хворі на ішемію відчувають задуху та біль у серці від найменших навантажень. Через звужені судини можливий інфаркт
Хворі на ішемію відчувають задуху та біль у серці від найменших навантажень. Через звужені судини можливий інфаркт

Киянка 48-річна Марина Щербакова за останній рік поповнішала на 20 кг. Перестала їсти жирне, копчене, гостре, але схуднути не може. Вісім років страждає на підвищений тиск.

— Рік тому почало сильно боліти в грудях. Біль посилювався, важко було нахилятися вперед. З'явилися задишка і серцебиття. Не могла пройти 20 метрів. Мусила зупинитися і випити нітрогліцерин. Зробила кардіограму — сказали, що маю ішемію серця на початковій стадії. Порадили якнайшвидше схуднути і пити ліки від гіпертонії та для розчинення холестерину. Болі пройшли, то, певно, не питиму. Сусідка сказала, такі препарати печінці шкодять.

Маючи ішемію, пити ліки від атеросклерозу слід усе життя, зауважує харківський кардіолог Олександр Рильцов, 38 років. Недуга невиліковна.

— Ішемія — це недостатнє надходження крові до серця. Виникає через звуження судин, які ведуть до серця. Розвивається паралельно з атеросклерозом і гіпертонією. Це найпоширеніша причина смерті у світі. Чоловіки починають хворіти з 35 років. Жінок до 60 захищають статеві гормони. Буває, людина ні на що не скаржиться, а помирає одразу.

Головний прояв ішемії — стенокардія. Це пекучі болі за грудниною, її ніби стискає щось. Виникають нападами по кілька хвилин під час навантаження або швидкого ходіння. Щоб минули, під язик кладуть таблетку нітрогліцерину.

— У когось напади бувають при підйомі вгору, у когось при виході з теплого приміщення на холод. Найчастіше людина знає про недугу. Наприклад, підіймається на два поверхи, а далі йти не може. Якщо напад стенокардії довше 20 хвилин не знімається ліками, треба викликати "швидку". То перша ознака інфаркту.

Ішемія й інфаркт можуть розвиватися без болю.

— 35-річний чоловік два тижні мав незначні болі в грудях і задишку. Почувався нормально. До лікарів відправила дружина. Кардіограма показала тромб у серцевій артерії. Він перекрив кровотік, і загинула ділянка серця. Це був прихований інфаркт. Його одразу забрала "швидка". Інший пацієнт мав двосторонній плеврит. 10 днів боліло в грудях. Ми виявили інфаркт. У хворого розсипалася тканина серця, і через це виник збій імунітету. Почали руйнуватися серце й легені. Чоловіка вдалося врятувати.

Здоровим радить обстежуватися раз на рік. Ішемія загострюється взимку. Тому в холодну пору більшає інфарктів.

Серцю бракує кисню через ушкодження судин і сидячий спосіб життя.

— Якщо в роду були ранні інфаркти, інсульти, діабет чи ішемія, треба частіше обстежуватися на жири в крові. Якщо тиск постійно вищий за 140 на 90, слід знижувати. Щонайменше півгодини на день ходіть або тренуйтеся.

Радить обмежити вміст тваринних жирів у всіх стравах. У раціоні має бути жирна морська риба.

— Риб'ячий жир корисний для судин. Слід з'їдати п'ять різних овочів і фруктів на добу. Хороша добавка — оливкова олія. Корисний шоколад, якщо небагато.

На ранніх стадіях хворі не потребують операцій. Лікар рекомендує їм дієту і ліки, щоб не утворювалися холестеринові бляшки. Приймати треба все життя. Хворим із задавненою недугою ставлять стенти — пружинки для розширення окремих серцевих судин. У важких випадках накладають обхід звуженої судини — аортокоронарне шунтування. Екс-президент Росії Борис Єльцин після такої операції прожив понад 10 років.

Кидають курити після інфаркту

У курців частіше бувають інфаркти, каже Олександр Рильцов. Ішемія у них проявляється в молодшому віці.

— Куріння ніби готує судинну стінку, щоб на неї сіла бляшка. Коли кидають цю звичку, ризик знижується на 60 відсотків. Жодні ліки не мають такого ефекту. Багато пацієнтів перестають курити вже в інфарктному відділенні.

Так само багато гіпертоніків починають приймати ліки від атеросклерозу.

— Мав знайомого гіпертоніка, який не хотів лікуватися. Він був завідувач басейну. Його розбив інсульт, але зумів повністю відновитися. Радив йому приймати ліки від тиску і атеросклерозу щодня. Пояснював, що це перший дзвіночок. Він відмовлявся. Помер через другий інсульт.

 

Зараз ви читаєте новину «Серце пече через швидку ходу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути