понеділок, 12 листопада 2012 00:30

Поведінка та настрій залежать від гіпоталамуса

36-річна Ніна з Київщини почала уникати людей, — розповідає доктор медичних наук Уляна Лущик. — Через постійний туман в очах і шум у голові все навкруги викликало в неї острах та тривогу. На вулицю не наважувалася виходити, тому кинула роботу й сиділа вдома. Стала дратівлива, спілкуватися навіть із найближчими людьми їй було дедалі складніше. Також страждала через сильний головний та серцевий біль, перебої, серцебиття, підвищення тиску, носові кровотечі. Три роки тому Ніна прийшла до нашої клініки. Лікарі виявили, що в неї порушена робота гіпоталамуса. Пройшла кілька курсів комплексного лікування. Тепер почувається набагато краще, зважилася навіть піти в кіно.

— Гіпоталамус розташований у глибині мозку й важить лише 4,5 грама, проте керує мало не всім, що відбувається в організмі, — продовжує лікар. — Він регулює роботу залоз внутрішньої секреції, серцево-судинної системи, дихання, температуру тіла, кількість води й відчуття спраги. Контролює обмін жирів та вуглеводів, процеси росту, періоди сну та неспання. Гіпоталамус відповідає за зміни в кровоносних судинах, травлення, перебіг вагітності й пологів, а також за нашу поведінку та емоції. Завдяки цьому в організмі підтримується певна внутрішня рівновага — й ми спокійні, активні, маємо добрий настрій. Порушення ж роботи гіпоталамуса може призвести до важкої недуги.

У жінок гіпоталамічний синдром спостерігають удвічі частіше, ніж у чоловіків. Це пояснюють особливостями жіночої нервової системи. Нерідко хворобу провокують емоційні порушення. Вони є майже у 80% таких пацієнтів. Поштовх можуть дати інфекційні захворювання, зокрема грип, інтоксикації, черепно-мозкові травми.

Найчастіше хворі скаржаться на головний біль, запаморочення, слабкість. Вони втомлюються, що пов'язано зі змінами погоди та гормонального фону в жінок. Людям важко заснути, порушується звичне чергування періодів сну та неспання. Нерідко пацієнти стають істеричними, неадекватно поводяться, інколи в них виникають фобії — хворобливий страх.

Гіпоталамічний синдром може розвинутися в підлітковому віці на початку статевого дозрівання та в період клімаксу, коли нейроендокринна система особливо уразлива. Лікарі шукають шляхи подолання цієї проблеми й уже мають певні здобутки. Активний науковий пошук у цьому напрямі веде колектив Клініки Уляни Лущик, де лікарі застосовують інноваційні методики діагностики й лікування порушень роботи мозку та мозкового кровообігу.

Клініка Уляни Лущик

Тел.: 0 (44) 467 63 89, 0 (95) 0(68) 30 74,

робочі дні: пн-пт, 8.30-17.30.

www.inno-health.com.ua

Зараз ви читаєте новину «Поведінка та настрій залежать від гіпоталамуса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути