вівторок, 19 червня 2012 06:30

Опіки лікують примочками з бетодину

— Чотири дні тому опеклася гарячою парою, — каже киянка Олена Фамусова, 21 рік, — провела рукою біля носика киплячого чайника. На руці, біля кісті, лишилося почервоніння. Поспішала на роботу, тому ошпарене місце не встигла обробити. Думала, саме пройде. Наступного дня пляма стала темно-коричневого кольору, розміром із фалангу пальця. Шкіра зверху взялася пухирем і злізла. Під нею зібрався гній.

Олена зателефонувала знайомій медсестрі в опікове відділення Запорізької обласної лікарні №5 Світлані Алтуніній, 36 років. Та їй порадила робити перев'язки з бетодину.

— Бетодин — це водний розчин йоду. Продається в аптеці. Його розводять кип'яченою водою кімнатної температури у співвідношенні чайна ложка на стакан води, — розповідає. — Умочала в ньому бинт, складений учетверо, й прикладала до опіку. У перший день вийшов весь гній. За три дні рана загоїлася.

Опік Олена спочатку обробляла розчином перекису, щоб прибрати зайвий бруд. На змочений у розчині бетодину бинт наносила трохи мазі офлокаін.

— Вона витягує всяку заразу, недорого коштує. Із нею бинт не пристане до ранки, добре її зволожує.

Щоб пов'язка з ліками не злазила, її фіксують трубчастим бинтом. Одягається, як рукав, і міцно тримається. Рану треба перев'язувати щодня. Якщо бинт із розчином прилипне, його не можна відривати. Буде боляче, рана довше гоїтиметься, можна занести інфекцію.

— На присохле місце лила бетодин, доки серветка не відставала. Протягом трьох днів, доки лікувалася, намагалася не мочити руку водою, щоб рана швидше зажила.

Якщо опік не обробляти й мочити, можна занести інфекцію. Доведеться йти в лікарню і чистити його.

Зараз ви читаєте новину «Опіки лікують примочками з бетодину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути