понеділок, 22 серпня 2016 05:10

"Ольга Калініченко мала чотири вади серця"

Автор: ФОТО: Катерина РОМАНЧУК
  Людмила Калініченко з села Костянтинівка на Кіровоградщині з донькою 4-річною Ольгою після встановлення стенту в легеневу артерію
Людмила Калініченко з села Костянтинівка на Кіровоградщині з донькою 4-річною Ольгою після встановлення стенту в легеневу артерію

Першу операцію зробили на восьмий день життя

4-річна Ольга Калініченко із села Костянтинівка Новомиргородського району Кіровоградської області переносить операцію на серці втретє. Першу їй зробили на восьмий день життя. Тоді виправили чотири вроджені вади. 4 серпня в столичному Інституті серця хірурги розширили звужену легеневу артерію стентом. Тепер легені та серце працюватимуть нормально. Пристрій коштував 119 тис. грн.

— Ще в пологовому після народження Оля погано їла й важко дихала. Нігті були тоненькі й прозорі, як скляні, — говорить мама дівчинки 28-річна Людмила Калініченко. — Лікарі сказали, що в її організмі погано цир­кулює кров. У будь-який момент може зупинитися, й дитина задихнеться. Кіровоградські лікарі направили у Київ, в Інститут серця.

Столичні кардіологи виявили в дівчинки кілька вад серця.

— Дівчинка поступила до нас із синіми пальцями рук і ніг, язиком і кінчиком носа, — згадує Людмила Давидко, кардіолог інституту. — Їй тоді було три дні. Одразу призначили операцію. В нормі від лівого шлуночка серця відходить аорта, через яку збагачена киснем кров розходиться по всьому тілу. З правого шлуночка йде легенева артерія. А в Олі ці судини помінялися місцями. Збагачена киснем кров потрапляла в легеню. У дитини працювали два не з'єднані між собою кола кровообігу. Природа Олю пожаліла й залишила між камерами серця отвір, через який кров змішувалася. Таких дітей слід оперувати в перші два тижні життя. Інакше можуть померти.

Дівчинці відрізали й поміняли місцями судини. Другу операцію зробили через два дні після першої. Зашили отвір у міжшлуночковій перегородці, наклали латку. Також розширили дугу аорти, що була недорозвинена. Три перші місяці життя Ольга була підключена до апарата штучної вентиляції легенів.

Остання операція тривала 3 год. Виправляли стеноз — звуження легеневої артерії. До втручання готувалися два дні.

— Якщо до легенів надходить мало крові, організм дитини страждає від нестачі кисню, — говорить хірург Костянтин Бойко. Він оперував дівчинку. — Згодом це призведе до задухи й ризику втрати легені. Стент — циліндричний пристрій, який заводять у стегнову вену і тягнуть до серцевої артерії. Він її розширює, і кров вільно циркулює судинами. Олі встановили андростент. Дівчинка росте, і він розширюватиметься.

Автор: Підготувала Катерина РОМАНЧУК
 

Через день після операції Оля вже ходила. У палаті дівчинка соромиться чужих людей, ховається за мамою. Відмовляється фотографуватися, натомість виносить бежевого ведмедика, якого називає Красунчиком. Просить зняти його. Час від часу поправляє на руці вище ліктя пов'язку з катетером.

— Перші місяці після операції доці краще не бігати, а ходити, — каже Людмила Калініченко. Жінка сама виховує двох дітей, працює офіціанткою в сільському кафе. — Але ж Оля не розуміє. Хоч бери й прив'язуй. Вона дуже активна.

На п'ятий день дівчинку виписали додому. Півроку має приймати ліки для розрідження крові та вітаміни для зміцнення організму. Їй не можна гуляти на сонці. Прямі промені можуть спричинити спазм і розширення судин.

372  000 людей у ­світі щороку гинуть у водоймах. Частіше у прісних, аніж солоних. Половина потопельників молодші 25 років.

3000 ферментів містить людський організм. Вони прискорюють хімічні реакції. Найбільше їх у печінці. В одній клітині — 50.

Зараз ви читаєте новину «"Ольга Калініченко мала чотири вади серця"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути