понеділок, 12 грудня 2016 00:20

На морозі зігріває солодкий чай

Автор: ФОТО З САЙТА www.ex-press.by
  Теплий чай чи компот зігріває організм зсередини
Теплий чай чи компот зігріває організм зсередини

— Намерзся за день як собака. А ввечері випили з кумом по сто грам. І так мене розморило, що доки чекав маршрутку, заснув на зупинці. Добре, якась жіночка мене розштурхала. Бо якби лишився там до ранку, замерз би, — каже Іван Паламарчук, 67 років, із Бучі під Києвом.

— При морозі кров, циркулюючи й зігріваючи тіло, починає охолоджуватися. Від цього кровообіг сповільнюється, тиск падає і температура тіла знижується. Людина може поринути в глибокий сон і не прокинутися, — каже лікар першої медичної допомоги з Києва Олексій Павленко, 38 років. — Якщо за лютого морозу чоловік "під градусом" примоститься на лавочці — там і залишиться. Не раз знаходили таких, що падають у сніг, а підвестися не можуть. Засинають. І ніхто з ними тягатися не хоче. Бо навіть не можуть пояснити толком, де живуть.

Лікарі застерігають, що зігріватися алкоголем — небезпечно.

— Найкраще напитися теплого солодкого чаю. І прийняти вдома теплий душ. Не гарячий. Бо при різкому перепаді температур є ризик пошкодити судини й отримати дрібні підшкірні крововиливи. Тому не можна відігріватися біля обігрівачів, грубок чи батарей. Підйом температури має бути рівномірним і поступовим.

— Якщо ж відчуваєте, що замерзаєте, а до дому ще далеко — зайдіть погрійтеся. Хоча б на 5 хвилин у магазин. Немає нічого поблизу — не стійте. Якомога активніше рухайтеся, бігайте, стрибайте.

36,4 градуса Цельсія — температура тіла при переохолодженні.

Зараз ви читаєте новину «На морозі зігріває солодкий чай». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути