вівторок, 12 лютого 2013 06:00

Максим Коломійченко пережив інсульт у 13 років

Автор: фото надане Сергієм Осадчуком
  Одесит Максим Коломійченко під наглядом матері робить вправи для координації рухів. Після інсульту відновлюватиметься два роки
Одесит Максим Коломійченко під наглядом матері робить вправи для координації рухів. Після інсульту відновлюватиметься два роки

Восьмикласник Максим Коломійченко з Одеси — наймолодший в Україні пацієнт з інсультом. Крововилив стався 11 жовтня торік. Понад два місяці хлопець був у глибокій комі.

— У п'ять годин ранку до мене підійшов Максимко, сказав, що дуже болить голова, і впав без свідомості, — розповідає Людмила Коломійченко, 44 роки. — Раніше ніколи не скаржився на здоров'я. Так непритомного й привезли у лікарню. Півтори години прочекали, доки нас оглянули й направили в реанімацію обласної лікарні. Діагноз — як вирок: рідкісний вид інсульту, стався обширний крововилив, лопнули судини головного мозку. В дитини повністю зупинилося серце. У реанімації його терміново підключили до апаратів.

Там Максим пролежав три місяці. Щодня на медикаменти витрачали від 5 тис. грн. Гроші збирали серед однокласників, сусідів і знайомих.

— Півроку тому помер батько в 40 років. Від інсульту.

Хлопець вийшов із коми 22 грудня. У свій 14-й день народження, 30 грудня, час від часу приходив до тями. 1 січня його від'єднали від апаратів. Максим наново вчився дихати та ковтати. Три тижні тому його перевезли в міську дитячу лікарню. Лежить з мамою в двомісній палаті.

— Коли отямився — не міг ні дихати, ні їсти самостійно. Годували через зонд. Учили самостійно дихати, даючи кисневу маску замість апарата на 10 хвилин. Максим усіх упізнає. Лікарі кажуть, це диво. Син уже трохи говорить. Пам'ятає навіть англійські слова зі шкільної програми, але вимова ще нечітка. 4 години, двічі на день робимо вправи, щоб відновити координацію. Займаємося на тренажерах. Йому подобається роботизований велосипед — педалі крутяться самі. З м'ячиками займаємося, з обручем. Це для того, щоб навчився згинати пальці, руки, щось пробуємо брати. Сидить з підтримкою, може на ходунках зробити кілька кроків.

— Щоб повністю відновитися, хлопцеві знадобиться не менше двох років, — каже завідувач неврологічного відділення Одеської лікарні 49-річний Олександр Кубарєв. — Має всі шанси стати здоровою людиною завдяки матері. Вона біля нього цілодобово. Вчить заново жити. Годує, масажує, читає, співає.

До нападів призводять нервові зриви

Причини виникнення інсульту в 13 років лікарі не можуть пояснити. Зазначають, останні роки недуга помолодшала.

— Раніше інсульт був хворобою 60-річних, — каже головний лікар Вінницької обласної психоневрологічної лікарні ім. Ющенка Вадим Клочко. — Тепер це не рідкість і в 20. У світі відомий випадок, коли інсульт стався у новонародженої дитини.

Найчастіше до нападів призводять захворювання судин, спадковість, погані екологія та харчування, нервові зриви.

 

Зараз ви читаєте новину «Максим Коломійченко пережив інсульт у 13 років ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути