четвер, 18 березня 2010 18:02

Лягати спати потрібно о 10-й вечора

— Сонливість у мене ще з дитинства. Немовлям міг заснути під час купання. Мама розказувала, що раз заснув з вареником у роті, — говорить 22-річний київський студент Богдан Бартиш. — Після того, як поїм, ледве доповзаю до ліжка. Засинаю в транспорті і сплю всю дорогу. Буває, сонливий весь день. І, як тільки хочу спати, одразу спухають повіки.

До лікаря Богдан не звертався. Каже, сон — це здоров"я.

— Якщо хочеться спати з народження, це особливість організму. Таким чином він відновлює енергію, — розповідає Катерина Журавська, 40 років, київський лікар-терапевт. — Гірше, якщо сонливість набута. Найчастіше причиною може бути авітаміноз, низький тиск або виснажлива праця. Найкраще помагає режим. Лягайте спати до 10 вечора. Прокидайтеся о восьмій ранку або й раніше. Зранку робіть зарядку, це налаштує кровоносну систему на навантаження. Їжте п"ять разів на день малими порціями. Так покращується обмін речовин. Вживайте вітамін С.

Кава, чай, енергетичні напої вичерпують енергетичні запаси людини.

— Щоб серед дня набратися сил і позбутися сонливості прийміть контрастний душ, змініть обстановку, займіться якоюсь іншою справою. Більше ходіть пішки, особливо на ніч.

Повіки набрякають через надлишок рідини в організмі. Лікар радить зменшити вживання солі, довго пережовувати їжу. Для кращої роботи нирок треба щоранку випивати склянку гарячої води.

Зараз ви читаєте новину «Лягати спати потрібно о 10-й вечора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути