понеділок, 03 грудня 2007 18:08

Картопляні інгаляції лікують бронхіт

Автор: фото: Вікторія ЦИМБАЛІСТА
  У санаторії ”Черче”, розташованому в однойменному селі Рогатинського району на Івано-Франківщині масляними та трав’яними інгаляціями лікують хвороби верхніх дихальних шляхів. Місцева жителька Ірина Левицька лікує хронічний бронхіт — вона дихає травами. Та
У санаторії ”Черче”, розташованому в однойменному селі Рогатинського району на Івано-Франківщині масляними та трав’яними інгаляціями лікують хвороби верхніх дихальних шляхів. Місцева жителька Ірина Левицька лікує хронічний бронхіт — вона дихає травами. Та

Олександра Настинець, 51 рік, із Мукачева Закарпатської області лікує застуду інгаляціями. Жінка варить кілька дрібних картоплин до готовності, трохи зливає воду і додає чайну ложку соди.

— Швидко товчу все як на пюре, накриваюся рушником і дихаю тою парою, поки не вистигне, — розповідає Олександра Михайлівна. — Іще краще то робити в ліжку, накрившись зверху ще й ковдрою. А як подихаєш — замотатися й добре пропотіти.

Каже, дві-три такі процедури — і недуга минається. Усі віруси людина випотіє.

— Іще добре, як сопливиш, насипати у шкарпетки гіркого червоного перцю на ніч. Теж чудово прогріє.

Киянка Галина Яковлева, 30 років, лікує кашель відваром із часнику й соди. Рецепт жінці розповіли в лікарні.

— Треба одну велику головку часнику дрібно порізати, покласти в невелику емальовану каструлю й залити півлітра води, — розповідає невисока чорнява жінка. Вона прийшла на консультацію до пульмонолога поліклініки Оболонського району. У Галини хронічний бронхіт. — Кип"ятити 5 хвилин, кинути у воду трохи соди й тут же зняти з вогню. Далі швиденько поставити каструльку на стіл, накритися рушником і дихати.

Після цього жінка теж радить лягти в ліжко й добре пропотіти. Процедуру треба повторити кілька разів, до повного одужання.

Такі інгаляції медики називають паровими, бо лікувальні компоненти людина вдихає з парою. Пульмонологи кажуть, так добре лікувати бронхіти, сухий кашель, деякі астматичні напади.

Ефірні олії проникають у глибину слизової оболонки

— Такі інгаляції розжижують мокроту й покращують відкашлювання. Ліки або ефірні олії проникають у глибину слизової оболонки, відновлюють її захисну функцію, покращують кровообіг та дихальну функцію легень, — пояснює Олена Філіпова, 61 рік, завідувач відділення пульмонології міської клінічної лікарні N4. — А от при простуді, коли людина тільки переохолодилася, це не допоможе. Краще попарити ноги.

Лікарка радить обережно обирати олії для інгаляцій, особливо алергікам. Щоб профілактика чи лікування не викликали нападу задухи.

— Що ж до картопляних інгаляцій — жодних застережень: це крохмаль. Він дуже добре розріджує слиз.

Російські медики вважають, що прототипом інгаляційної терапії була лазня.

— Головний чинник — це пара, — вважає Варвара Присяжнюк, алерголог-імунолог Московського інституту імунології, яка приїздила до Києва на Конгрес алергологів. — Традиційно наші предки, коли парилися в лазні, поливали поліна відварами лікарських трав: полину, бергамоту, ромашки, евкаліпту. Це добра профілактика для дихальної системи.

Удома для правильного лікування медики радять спочатку ошпарити окропом заварник. Потім покласти туди готовий лікарський збір, куплений в аптеці, й залити гарячою водою. На носик ємності надягнути паперову трубочку й дихати. Вдихати треба ротом, а видихати носом, але не більш як 5 хвилин.

Також бувають тепло-вологі інгаляції: хворий наливає підігріту воду з сіллю, содою чи оліями у спеціальний контейнер і дихає через маску 8–10 хв. Вологі інгаляції — пацієнт використовує аерозолі. Олійні — на слизову дихальних шляхів наносять тонкий шар олії. Найчастіше так лікують лор-недуги.

— Хворим у відділенні робимо ультразвукові інгаляції, — каже Олена Філіпова. — Спеціальний апарат використовує ультразвук низької напруги для розпилення ліків, які вдихає пацієнт.  Найчастіше — при складних бронхітах, астмі, пневмоніях.

За вологої погоди та тим, хто спілкується з великою кількістю людей, лікарка радить купити кишенькові інгалятори. Вони не займають багато місця, зате допоможуть запобігти застуді. Каже, якщо відчув, що починаєш кашляти, треба подихати — й недуга не причепиться.





Сік цибулі заливають відваром ромашки



При запаленні легень для інгаляцій використовують:

— настоянку евкаліпту — 20 крапель або 1–2 ч. л сухого листя евкаліпту чи брикет хвойного екстракту — запарити на 1 склянку води;

— настоянку йоду — 5–10 крапель (або 5 крапель нашатирного спирту) на каструлю чи 4–5 склянок окропу;

— сік цибулі або дрібно порізаний часник залити відваром ромашки (2–3 ст. л. на 3 л води);

— в окропі можна розвести "аллілчеп" (спиртову витяжку цибулі) — 20–30 крапель на 100 мл води.

Дихати треба двічі-тричі на день, поки не зменшиться або зникне кашель.


Сердечникам вологе лікування не підходить


Тривалість парових процедур має бути не більш як 10–15 хвилин, кажуть медики. Для дітей — не більш ніж 5 хвилин і не раніше 3-річного віку.

Утриматися від інгаляцій лікарі радять сердечникам, при тяжких недугах легень,  порушеннях мозкового кровообігу, після інсультів та алергікам через непередбачувану реакцію на ефірні олії та ліки. А також людям, що мають задуху — зміна ритму дихання може викликати напад. Не можна дихати над киплячою водою.

Зараз ви читаєте новину «Картопляні інгаляції лікують бронхіт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути