понеділок, 20 лютого 2017 00:30

"Довелося під наркозом виривати 13 зруйнованих зубів і коренів"

Автор: ФОТО З САЙТА www.gazeta.ru
  Зуб мудрості, який не виростає або росте вбік, пошкоджує інші зуби, викликає запалення
Зуб мудрості, який не виростає або росте вбік, пошкоджує інші зуби, викликає запалення

— У понеділок я гризнув яблуко і відчув сильний біль в одному з кутніх зубів. Хоч він у мене був здоровий, без натяку на карієс. До четверга полоскав розчином солі й соди. Після вихідних планував піти до стоматолога, але боліло так, що з суботи на неділю не міг спати. До ранку щока збільшилася майже вдвічі, — розповідає 59-річний Володимир Григоренко зі Сміли на Черкащині. Чоловік перебуває в стоматологічному відділенні Черкаської обласної лікарні із загноєнням щелепи.

— Подзвонив до сина. Він у мене хірург-стоматолог, але зараз в АТО, — продовжує. — Сказав, що болить навіть горло. Ігор каже: "Значить, уже і мигдалини запалилися". Порадив звернутися до стоматолога-терапевта, щоб той просвердлив канал і витягнув гній. Але в поліклініці не змогли зробити знімок, бо я вже не розкривав рота. Заблокувався жувальний м'яз. Мене направили в Черкаси. В обласній лікарні виявилося, що внизу зібрався гній.

У Володимира був пошкоджений корінь зуба мудрості. Запалився після переохолодження.

— Якби не було гною, зуб можна було б врятувати. А так довелося видалити, — говорить стоматолог-хірург 33-річний Андрій Левченко. — Такі гнійні запалення доводиться розрізати. В цьому випадку зробили розтин на три сантиметри біля щелепи. Решта гною поступово виходила через трубки-дренажі. Я призначив антибактеріальну терапію, знеболення, полоскання содо-сольовим розчином із йодом. На склянку води — по пів чайної ложки солі й соди та три краплі йоду. Полоскав через кожні 30 хвилин. І так кілька днів. Розчин зменшує ризик запалення.

Якщо не лікувати, гній може проникнути до шиї, грудної клітки, скроні чи потилиці.

— Дехто з дитинства боїться йти до стоматолога. В мене був випадок, коли молодому чоловікові довелося під наркозом виривати 13 зруйнованих зубів і коренів. Інший чоловік рік терпів біль від зуба мудрості. До стоматолога не звертався, доки не піднялася температура, з'явилася слабкість, важко і боляче було ковтати. Виник ризик запалення крові. Хворого треба було терміново оперувати. Видалили зуб муд­рості й розкрили гнійник. Потім чоловік перебував у реанімації. Була реальна загроза життю. Після повного одужання він має полікувати решту зубів, — каже Андрій Володимирович.

Найстаршому пацієнту Андрія Левченка було 85 років.

— У нього не було жодного зуба. Звернувся до нас зі скаргами на запалення під протезом у кутку щелепи. На рентгенологічному знімку "лежав" зуб мудрості. Таке часто трапляється. Зуб мудрості або не виростає, або росте вбік. Пошкоджує інші зуби, і його все одно доводиться видаляти.

Зараз ви читаєте новину «"Довелося під наркозом виривати 13 зруйнованих зубів і коренів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути