вівторок, 21 лютого 2017 06:45

Депресія виникає на третій день після пологів

— Часто бачу, що жінка не хоче годувати новонароджене маля. Ми всім відділенням просимо: "Погодуй, воно ж твоє". А вона на нього й дивитися не бажає, — каже гінеколог 49-річна Людмила Хомінець із Малинської районної лікарні на Житомирщині.

Цей стан виникає на третій-четвертий день після пологів.

— В організмі починає вироблятися гормон — пролактин, для утворення молока. Він підтримує високий вміст естрогену — жіночого гормону, що відповідає за зміни настрою, — пояснює.

Провокуючим фактором є відсутність чоловіка, страх пологів і смерті під час них та нестабільна ситуація в країні.

— У мене була пацієнтка без чоловіка, яка весь час вагітності хотіла її перервати. Тому що неї є троє і вона боїться, що не зможе всіх прогодувати. Гроші на аборт знайшла на п'ятому місяці. Це можна робити лише за медичними показаннями. Ми відмовили їй. Вона настільки не хотіла цієї дитини, що почала курити й перев'язувала живіт. Але це нічого не дало і жінка все-таки народила. Дівчинка задушилася в утробі, закрутилася в пуповині під час пологів.

Молоді жінки думають, що одразу після народження дитини вони відчують материнську любов. Таке трапляється не з усіма. Інколи зв'язок мати-дитя виникає за кілька днів. Тоді жінки налякані, розчаровані та почуваються винними.

— Якщо народила сама, без кесаревого розтину й ускладнень, то в неї одразу проявляється материнський інстинкт. Коли жінка достатньо відпочиває після пологів, має що їсти, має дах над головою, їй допомагають рідні— депресія не виникне, — каже Людмила Хомінець.

Зараз ви читаєте новину «Депресія виникає на третій день після пологів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути