четвер, 05 травня 2016 05:20

Більшість міжхребцевих гриж розсмоктуються за рік

 

Поширення магнітно-резонансних томографів дає змогу пройти сканування кожному, у кого болить спина. І майже у всіх пацієнтів знаходять одну чи декілька гриж міжхребцевих дисків. Але чи потрібно їх одразу вирізати? На це запитання відповідає Ігор Курілець, директор Міжнародного центру нейрохірургії.

— 80–90 відсотків хворих на грижу міжхребцевих дисків можуть одужати без операції. Спокій, знеболювальні ліки, зменшення навантажень на хребет — основне в лікуванні. ­Поступово, через рік-два грижі розсмоктуються. Це природний процес, що не залежить від заходів традиційного чи нетрадиційного лікування. Зникнення грижі на МРТ — не диво, однак і не гарантія одужання.

— Що стає показом до операції?

— Невгамовний біль у нозі чи руці, який нічим не знімається. Можливі параліч стопи чи порушення функції сечового міхура. Тоді потрібна негайна операція, інакше нерв відімре.

Ми видаляємо фрагмент диска, що випав і затиснув нерв. Застосовуємо операційний мікроскоп. Це дозволяє чітко бачити делікатні нервові корінці, місце стиснення нерва грижею, судини. При застосуванні сучасних технологій операція результативна у ­80–85 відсотків випадків. Рецидиви бувають тільки в одного пацієнта зі ста. Хворі можуть ходити через декілька годин. Час перебування в лікарні — два-чотири дні.

— Чи часто буває, що хірурги призначають непотрібні операції?

Таке трапляється не тільки в Україні, а й за кордоном. Кількість непотрібних операцій може сягати 50%. Уникнути цього допоможуть консультації в декількох нейрохірургів із різних клінік. Перевагу слід віддавати більш досвідченим лікарям із високим ступенем довіри пацієнтів.

Запис на консультації до фахівців Міжнародного центру нейрохірургії:

Центральна клініка, м. Київ, вул. Липська, 11, ст. метро Хрещатик, тел. 0(44) 592 68 78.

Лікарня "Нафтохімік", м. Кременчук, вул. Свіштовська, 3, тел.: 0(99) 309 20 21, 0(536) 76 84 35.

Зараз ви читаєте новину «Більшість міжхребцевих гриж розсмоктуються за рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути