понеділок, 02 вересня 2013 05:00

"Я жартую, що вперше треба займатися коханням при денному світлі"

Автор: фото з особистого архіву Лариси Іващенко
  Відділення репродуктивної медицини в клініці ”Іридомед” очолює Лариса Іващенко. Воно відкрилося цього року
Відділення репродуктивної медицини в клініці ”Іридомед” очолює Лариса Іващенко. Воно відкрилося цього року

Однією із причин поширених онкологічних захворювань у жінок є папіломавірус. Його може передати від жінки до жінки здоровий чоловік, який не здогадується, що є носієм захворювання. Що має знати сучасна жінка, перш ніж починати близькі стосунки з партнером, розповідає Лариса Іващенко, акушер-гінеколог медичного центру "Іридомед" у м. Стрий на Львівщині.

— Я завжди жартую, що вперше треба займатися коханням при денному світлі. Ви маєте бачити, чи здорові зовні його статеві органи. Чи немає висипань, герпетичних виразок, розростань. Доти захищайтеся презервативом. На обстеження краще підіть із ним. Бо тепер за певну суму можна написати будь-який результат, навіть не здаючи аналізу.

Чоловік має здати в уролога мазок виділень з уретри і секрет простати. Уретрит чи простатит впливає на якість сперми, а від неї залежить здоров'я майбутньої дитини. Так виявляють і гонорею, трихомоніаз, гарднерелльоз. Методом полімеразної ланцюгової реакції роблять аналіз на уреаплазми, хламідії, мікоплазми. Навіть банальне запалення простати через переохолодження може призвести до запалення статевих органів у жінки. А це загрожує безпліддям. Деякі запалення минають безсимптомно. Гінеколог може виявити їх надто пізно, коли вже буде непрохідність маткових труб.

Якщо чоловік мав багато партнерок, ідеально здати на RW (сифіліс. — "ГПУ") і на ВІЛ-інфекцію. Надто якщо він моряк, із портового міста чи їздить на заробітки. Якщо пара планує дитину, здають спермограму — перевіряють здатність сперматозоїдів запліднити яйцеклітину.

Якщо статевий акт був незахищеним, поставте собі до двох годин після акту свічки "Гексикон". Вони захищають від венеричних захворювань.

Здоровий чоловік також може переносити жіночі захворювання?

— Здоровий чоловік може бути носієм трихомоніазу, мікоплазмозу, хламідіозу, уреаплазмозу. Сам того не знаючи, може хворіти на гепатити. Деякі види цього вірусу проявляються за декілька років цирозом печінки. Якщо в жіночих статевих органах є мікротріщини, жінка може заразитися. Папілома теж переноситься здоровим чоловіком. Саме цей вірус може призвести до раку шийки матки.

Є зв'язок між папіломавірусом, ерозією шийки матки й раком?

— Ерозія буває вродженою. Якщо жінка не народжувала, то до 25 років лікується свічками, спринцюванням. Також ризикує захворіти, якщо мала багато партнерів. Або ж — після важких пологів, аборту. Коли до ерозії приєднується папіломавірус, із часом виникає рак. Нині вже говорять, що й чоловік через папіломавірус може захворіти на рак головки члена або крайньої плоті. Якщо його попередня партнерка хворіла на рак шийки матки, це має насторожити.

Якщо жінка проходить щорічний огляд і здає аналіз на цитологію, аналіз на папіломавірус не обов'язково здавати?

— За кордоном практикують раз на рік здавати аналіз на цитологію, як і у нас. І раз на два роки — на папіломавірус. Якщо виявили папілому, лікувати не спішіть. За півроку роблять повторний аналіз. До 32 років вірус може пройти сам.

Які з цих аналізів роблять у звичайній міській поліклініці?

— Ці аналізи — дорогі. Жодна поліклініка досліджень на хламідії, мікоплазми, папіломавірус, уреаплазми, гепатити безкоштовно не проводить. Там досліджують виділення з уретри, секрет простати, беруть гінекологічний мазок, кров на RW та ВІЛ-інфекцію.

Чи потрібно робити УЗД "для профілактики"?

— Раз на рік. Є захворювання, що не турбують, але через них жінка не може завагітніти. Це дермоїдні, ендометріоїдні невеликі кісти яєчників, гідросальпінгс, спайкова хвороба, поліп у порожнині матки, ендометріоз. Їх гінеколог не завжди може виявити при огляді на кріслі.

Раз на рік жінка має здавати мазки на флору, цитологію із шийки матки, проходити ультразвукове обстеження органів малого тазу.

Адреса клініки "Іридомед": м. Стрий, вул. Болехівська, 1.

Тел.: 0(3245) 7 13 29, 0(67) 507 49 13.

Зараз ви читаєте новину «"Я жартую, що вперше треба займатися коханням при денному світлі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути