понеділок, 25 квітня 2016 05:05

26-річна Євгенія задихалася через викривлення хребта

 

— Викривлений хребет защемив грудну клітку, — каже киянка 26-річна Євгенія. — Почала задихатися і непритомніти. Сколіоз маю з народження. Почався коли, як казала мама, акушери силою виштовхали мене при пологах. Від цього защемився шийний хребець і пошкодився хребет. ­Ходила до спеціалізованої школи для дітей зі сколіозом, плавала, робили масажі. Лягати на операційний стіл боялася.

Євгенію оперували в Міжнародному центрі нейрохірургії. Спочатку витягували хребет за допомогою гала-­апарата. Для цього зробили дірки в голові й попереку. За тиждень апарат зняли і зафіксували хребет металевою конструкцією — титановими імплантатами.

— Було приблизно 90 градусів, точно не пам'ятаю. Зараз нічого не болить. Єдине заважає, що хребет не вирівняли до кінця і залишився невеликий горб. Але навіть із ним я живу нормально.

Вчасною вважають операцію, коли викривлення становить 40–60 градусів. Найкраще робити підліткам. Після 25 років хребет костеніє, тому виправити ваду набагато складніше.

— У хворої хребет вирівняли до 60 градусів. У неї тугорухливі суглоби. Якби звернулася раніше, результати були б кращі, — розповідає Ігор Курілець, директор Міжнародного центру нейрохірургії. — Це екстремальна операція, що може призвести до паралічу, інвалідності. Мати погані косметичні результати.

В Україні вчасно прооперованих пацієнтів зі сколіозом мало.

— Батьки чогось чекають. Тратять багато грошей на масажі чи мануальних терапевтів замість того, щоб лікувати дітей. Не зважаючи на досягнення медицини, багато хто не знає, як вилікувати сколіоз. Якщо є 45 градусів скривлення хребта, потрібно робити операцію. Ця норма діє в усьому світі. А в нас дітей даремно змушують ходити в жорстких корсетах роками, а потім усе одно роблять операції.

Запис на консультацію: Центральна клініка, м. Київ, вул. Липська, 11, ст. метро Хрещатик, тел.: 0(44) 592 68 78, 0(44) 592 90 79.

Західноукраїнська філія, Львівська обл., м. Стрий, вул. О. Басараб, 15. Стрийська центральна районна лікарня (7-й поверх), тел. 0 (67) 891 00 00.

Лікарня "Нафтохімік", м. Кременчук, вул. Свіштовська, 3,

тел.: 0(53) 676 84 35, 0(99) 309 20 21.

www.Neurosurgery.com.ua

Зараз ви читаєте новину «26-річна Євгенія задихалася через викривлення хребта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути