вівторок, 16 вересня 2014 16:05

Три роки треба чекати, щоб розлучитися з безвісти зниклим чоловіком

Три роки треба чекати, щоб розлучитися з безвісти зниклим чоловіком

Світлана Орлова з міста Слов'янськ на Донеччині хоче розлучитися з чоловіком В'ячеславом. У шлюбі прожили 13 років. Доки триває АТО на Донеччині, з донькою Катериною переїхала до Львова.

"Після анексії Криму чоловіка немов хтось підмінив, - розповідає Світлана. – Почав кричати, що хоче в Росію, закликав сусідів підтримувати ДНР. Я на рік старша за чоловіка, але він цим завжди гордився. Жили, як і всі. Обоє працювали в продуктовому магазині, донька закінчила 5 клас. Хто і навіщо йому запудрив голову, не розумію. Де він зараз, не знає навіть свекруха. Коли Слов'янськ звільнили від терористів військові, вона ходила в морг на опізнання. Але сина не знайшла".

Подружжя не розлучають, бо чоловіка офіційно вважають зниклим безвісти.

"Один з його товаришів каже, що Слава втік в Росію. Інший бачив його в Донецьку, - говорить Орлова. - Мені абсолютно не цікаво, де зараз ця людина. З появою Стрєлкова у місті, він почав ним захоплюватися. Постійно носив георгіївську стрічку, одного дня повернувся додому у формі. Перестав ходити на роботу. Пропадав на кілька ночей і казав, що був на завданні".

Чоловік або дружина зниклого безвісти мають право розірвати шлюб за спрощеною процедурою в органах РАЦСу. Про це кореспонденту Gazeta.ua розповів столичний юрист Микола Гаврилюк.

"Якщо суд визнав особу як таку, що зникла безвісти, то її чоловік чи жінка мають право розлучитися за спрощеною процедурою без розподілу майна та дітей, - говорить юрист. - Оформити розлучення з людиною, яка просто зникла, можливо, але дуже складно. Потрібно для початку почекати три роки з моменту зникнення. Потім подати в суд, щоб його визнали безвісти зниклим. Лише після цього можна буде розлучитися. Якщо один з подружжя засуджений на тривалий термін (більше трьох років), чоловік або дружина може також звернутися в РАЦС для оформлення розлучення - буде достатньо тільки його заяви".

Гаврилюк радить, щоб не нашкодити собі та дітям, а також не втратити нажите у шлюбі майно, користуватися послугами юристів і дотримуватися Сімейного кодексу та інших законів України, що регулюють права між подружжям.

Зараз ви читаєте новину «Три роки треба чекати, щоб розлучитися з безвісти зниклим чоловіком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути