вівторок, 07 травня 2013 17:15

Втрату чоловіка вдова переживає до п'яти років

Втрату чоловіка вдова переживає до п'яти років
ФОТО: stihi.ru

Найважче втрату чоловіків переживають літні вдови. Про це Gazeta.ua розповіла столичний сімейний психолог Людмила Герасимчук.

"У природи людини свої закони. Одні люди йдуть раніше, інші пізніше, - говорить Людмила Іванівна. - Втрату чоловіка однаково переносять і жінки, яких любили все життя, і ті, кого часто гнобили і били. Пережити горе складно. Часто ми плачемо не за людиною, яку кохали, а тому, що жаліємо себе. Боїмося залишитися самотніми і некоханими".

Психолог радить перестати жаліти себе, а почати співпереживати іншим.

"Аби пережити втрату, вдовам треба змиритися з тим, що сталося. Чоловіка вже не повернете. Відкиньте почуття злості на весь світ, навчіться контролювати своє горе".

За словами Людмили Герасимчук, треба почати жити для себе.

"Постарайтеся почати нове життя. Порожнечу, яка утворилася в житті, не допоможуть закрити ні діти, ні друзі. Плачте, коли хочеться. Сльози – це найкращі ліки від стресу. Головне - не втікайте в себе. Відганяйте почуття провини й дорікання: "Ти помер, а я живу", "Не все зробили, аби тебе врятувати". Багатьом допомагає похід до церкви і розмова зі священиком. Комусь піде на користь зміна місця проживання і понаднормова робота".

Просить жінок не підсідати на антидепресанти і алкоголь. Позбутися набутої у такому стресі звички нереально.

"У соцмережах є форуми і групи вдів. Там жінки допомагають одна одній встати на ноги після втрати. Літні вдови важче переносять втрату чоловіка, ніж молоді. Знайти пару і створити сім'ю вдруге їм набагато складніше".

Комусь стає легше через рік, коли біль притуплюється. Іншим, щоб пережити втрату, треба зо 5 років.

"Не варто зациклюватися на минулому, - говорить психолог. - Ви повинні жити далі заради себе. Не бійтеся пускати у своє серце нове кохання. Це допоможе подолати самотність", - запевнила психолог.

Зараз ви читаєте новину «Втрату чоловіка вдова переживає до п'яти років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути