вівторок, 24 лютого 2015 10:00

Через кризу українці відкладають народження дітей

Через кризу українці відкладають народження дітей

Українці стали менше народжувати, бо бояться ставати батьками, доки в країні триває війна і затягнулася криза. Про це кореспонденту Gazeta.ua розповіла психолог Валентина Домська.

"Якщо ще рік тому жіночі консультації і пологові будинки були переповнені, то зараз жінок на обліку не так багато, - говорить психолог. – Сім'ї, які вже мають по 1-2 дитини, відкладають народження наступної, навіть якщо планували поповнення родини раніше. Люди налякані війною, кризою, багатьох АТО заставило покинути будинки і виїхати в іншу область".

Зачекати з батьківством вирішили кияни Світлана і Юрій Сніцари.

"Винаймали з дружиною окрему квартиру, але у грудні хазяйка підняла квартплату на тисячу, - каже Юрій. - До того платили 3,5 тисяч. Мусили з'їхати. Цей рік поживемо з батьками у трикімнатній. Вирішили зачекати з народженням дитини. Хоча раніше планували у цьому році стати батьками. Подивіться, як ціни лізуть угору. В країні нема стабільності, ми не впевнені у завтрашньому дні".

Анфіса Гордієва з Чернівців планувала народити другу дитину у 2015 році.

"Ми з чоловіком мріяли, що матимемо двоє дітей, але поки що наші заробітки не дозволяють нам розширити родину, - каже Анфіса. – Подивіться на ціни у магазинах, аптеках. А декретних виплат навіть на памперси зараз не вистачає. Долар підскочив до 30 гривень, а пачка підгузників подорожчала на 60".

Через кризу подружжя відклало ремонт в оселі.

"Хотіли до Великодня зробити ремонт у вітальні, але порахували, що треба мінімум 15 тисяч, - говорить Гордієва. - Через курс долара подорожчав ламінат, шпалери і фарба".

Зараз ви читаєте новину «Через кризу українці відкладають народження дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути