понеділок, 23 вересня 2013 06:15

"Тільки щось увімкну — повна хата іскр"

Два роки полтавка 45-річна Алла Пушко не могла користуватися електроприладами. Щодня вибивали запобіжники, іскрився щиток. Електропроводку довелося замінити.

— Поки був лише комп'ютер, холодильник і телевізор, пробки вилітали раз на тиждень. А як купила пилосос, міксер, кондиціонер, мікрохвильовку, пралку, кухонний комбайн і електрочайник — почався жах. Як окремо щось вмикну, працює, тільки щось разом — повна хата іскр. Пробки вилітають, з лічильника дим валить, — розповідає. — Точка кипіння настала, коли згорів міксер. Викликала електрика. Він глянув на мої переноски на підлозі: "З такою проводкою тут може стояти тільки телевізор".

Заходимо до однокімнатки на 35 "квадратів". Дім звели 1985-го.

— Сказав, що всю проводку треба міняти, бо діла не буле. Треба нові дроти, лічильник із запобіжниками, блоки безперебійного живлення, стабілізатори напруги, — сідає на диван. — Для ідеалу слід поміняти проводку в усьому будинку, але це нереально.

Купила 120 м двожильних і трижильних мідних дротів перерізом 2,5 та 1,5 кв. мм, 50 м поліпропіленової гофри і дві розподільні коробки.

— Майстер зняв стару проводку. Нові коробки врізав у стіни, заштукатурив. З них по стелі і стінах розвів дроти по кімнатах, поставив розетки, вимикачі. Розеток стало у кілька разів більше — окремо для кожного приладу, — продовжує Алла Володимирівна. — У кухні їх п'ять — одинарна і дві подвійні, у ванній та коридорі — по одній. У кімнаті найбільше, по дві в кожному кутку. Це зручно. У них включені лампи-бра, телевізор, електрогодинник, кондиціонер і під ногами не плутаються переноски. Після заміни проводки проблеми зникли. Відчуття, як у нову квартиру переїхала.

Над робочою поверхнею в кухні одночасно ввімкнені пральна машинка, електрична витяжка, кухонний комбайн, міксер та електрочайник. У коридорі встановили новий електролічильник з автоматичними запобіжниками.

— Відмовилася тільки від стабілізаторів напруги. Вони дорогі, а як напруга стрибає — горять разом з технікою. Все обійшлося у 2,7 тисячі гривень: 2200 — матеріали і 500 — робота майстра. Він справився за два дні. Сказав, якщо щось згорить — відкупить за свої.

15 тисяч гривень беруть електрики за проводку в трикімнатній квартирі. Майже 10 тис. коштує пробити канави у стіні для дроту.

300 метрів кабелю необхідно для облаштування сучасної електропроводки в трикімнатній квартирі. Метр трижильного мідного дроту перерізом по 2,5 кв. мм коштує 10 грн, алюмінієвого — 2 грн.

Зараз ви читаєте новину «"Тільки щось увімкну — повна хата іскр"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути