вівторок, 23 квітня 2013 07:45

Сейф за 500 гривень досвідченого грабіжника не зупинить

Автор: фото: Володимир Мукан
  Заступник директора столичного магазину сейфів УХЛ-МАШ Андрій Тирков тримає сейф-книгу вартістю 150 гривень. Такий ставлять між книг на полиці. Зберігають невеликі суми
Заступник директора столичного магазину сейфів УХЛ-МАШ Андрій Тирков тримає сейф-книгу вартістю 150 гривень. Такий ставлять між книг на полиці. Зберігають невеликі суми

— Сейф удома маю років 17. Купив після пограбування, — каже киянин 36-річний Ігор Заворотнюк. — Раніше гроші клав у шухляду. Приходжу раз додому, а мама — бліда, руки трусяться. Прийшли двоє, пропонували якісь масажні пояси. Один вдарив її у груди так, що знепритомніла. 15 тисяч доларів витягли з шухляди. 10 тисяч із них я позичив на машину.

Обрав сейф із одинарними стінками та замком на ключі. Тримав там гроші, документи й коштовності дружини. Кілька років тому купив меншого із кодовим замком. Заплатив у супермаркеті "Метро" 1100 грн. Умонтував під дно шафи-купе.

— Телефонує якось мама однокласниці моєї 13-річної доньки. Просить допомогти вибрати сейф на роботу. Мене аж у жар кинуло. Не думав, що моя Оксана перед подругами сейфом хизується. Вона їм показувала коштовності дружини та долари. Тій жінці продав наш сейф. А про новий ми з дружиною доньці вже не казали.

Сховок має коштувати удесятеро дешевше, ніж у ньому зберігають грошей, кажуть у магазині сейфів УХЛ-МАШ на столичній вул. Боженка.

— Немає резону купувати за 5-7 тисяч гривень і тримати там 2 тисячі, — каже заступник директора Андрій Тирков, 32 роки. — Для малих сум згодиться одностінний легкий за 300-500 гривень. Досвідченого грабіжника він не зупинить. А від дітей та випадкових гостей цінні речі вбереже. Грабіжники за 1,5-4 тисячі гривень взломом не займаються. Майже завжди працюють за наводкою.

Якщо сейф не вдається відкрити, його розпилюють навпіл болгаркою. Найстійкіші до свердління — першого та другого класів. Вони коштують від 2 тисяч гривень, залежно від розміру і виробника. У стінках використані бетон із абразивом. Тому важкі.

— Вага для досвідчених грабіжників — теж не завада. У старому будинку в Києві викрали 300-кілограмовий сейф, доки господарі були на курорті. Викинули з вікна, завантажили та поїхали. Ні підлогу, ні підвіконня не пошкодили. Тільки дірку в асфальті зробили. Тому сейфи краще прикручувати до стіни. Деякі бізнесмени ставлять удома два. Один — наворочений, другий простенький. Кошти тримають у простішому. Доки відкриють дорогий, на цей час не лишиться.

3-4 тис. грн коштують найдешевші вогнетривкі сейфи. Витримують температуру +1007°С.

— Є такі, які стоять у полум'ї 60 хвилин, 120 і більше. Що довше, то дорожчий. Такі використовують для документів, щоб не згоріли під час пожежі. Стінки наповнені речовиною, яка не пропускає високу температуру. Проте їх нескладно прорізати. Надійніші першого та другого класів — із бетоном.

Цифри на кнопках стерлися

Сейфи із товстими дверцятами найкраще купувати із кодовим замком, уважає Анатолій Лілякевич зі столичної компанії "Сейфер".

— Що товстіші дверцята, то складніший замок — а отже, і довший ключ. Він гострий, робить дірки у кишенях і не поміщається в портмоне. Недорогі сейфи за 500-800 гривень із кодовими замками перекодовують щомісяця. У них пластик кнопок неякісний. Швидко стирається. Аби цифри стиралися рівномірно, господарі весь час змінюють код.

Міні-сховок встановили у розетку

Сейфи ховають у стінах за шафами та книжковими полицями.

— Якщо вставити у стіні залу чи вітальні, досвідчені грабіжники знайдуть. За 10-15 хвилин вони простукують усю квартиру. Найкраща схованка в підлозі під диваном або за вимикачем чи розеткою, — розповідає 57-річний Анатолій Лілякевич. — На початку 2000-х встановлював такий бізнесмену, тепер уже покійному. З вигляду звичайний вимикач. Голкою тиснеш між клавішами. І відчиняються маленькі дверцята.

У дореволюційному будинку монтували сейф у віконній рамі. Вона завширшки майже 20 сантиметрів. На вікнах зовні ставлять квіти у горщиках і ґрати. Щоб із вулиці не було помітно, як власник відчиняє сховок.

Зараз ви читаєте новину «Сейф за 500 гривень досвідченого грабіжника не зупинить». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути