понеділок, 05 листопада 2012 07:30

Озеро викладають старими мішками

Автор: фото: Ольга Юркова
  Вінничанин Леонід Білоус облаштував на подвір’ї ставок. На одному березі зробив водоспад, що стікає в рівчачок, з іншого боку прилаштував сходинку
Вінничанин Леонід Білоус облаштував на подвір’ї ставок. На одному березі зробив водоспад, що стікає в рівчачок, з іншого боку прилаштував сходинку

Вінничанин Леонід Білоус, 73 роки, у дворі викопав озерце. Водойму біля приватного будинку облаштував 15 років тому. Воду налив за допомогою шланга з водопроводу.

— Не міняю воду. Якщо на стінках наростає зелень, запускаю півтора десятка карасів. Усе виїдять, як поросята, — Леонід Андрійович виловлює з озерця сачком жабуриння — чистить на зиму. — Товстолобики теж добрі, але об'їдають водяні лілії. Мені були привезли таблетки проти водоростей, але віддав товаришу. Чищу вручну. Щоб не заводилася всяка живність, пускаю ще кольорових японських коропів коі. Тільки треба дивитися, щоб коти їх не ловили. У спеку риби підпливають до берега хапати повітря, а коти їх лапають. Можна пустити жаби. Та вони виловлюють мальок, тому до них запускають лише крупнішу рибу.

Водойма завглибшки 60 см взимку не замерзає. Білоус не радить робити берегову лінію зигзагами. Прямокутні — найкомпактніші.

— Яму я разів п'ять розширяв. Спочатку була метр на 2. Потім більша й більша. З'являлися нові рослини, камінці.

На одному березі Леонід Андрійович зробив водоспад, що стікає у рівчачок. З іншого — поставив сходинку, щоб заходити у воду. Вистелив дно чорною поліетиленовою плівкою 120 мікрон завтовшки. Така довго служить.

— Буває ще прорезинена плівка, коштує в кілька разів дорожче. Але її треба брати, коли не збираєшся змінювати розмір озера. А я раз у два-три роки трохи розширюю.

Дно водойми Білоус засипав тонким шаром піску і виклав старими шматками плівки від теплиць.

— Можна мішками. Це щоб коли зайдете у водойму, не стати на якийсь камінчик та не продавити плівку. Під неї люблять лізти слимаки. Від них краї сантиметрів на 30-40 засипаю піском, а тоді викладаю берег.

Щоб не видно було плівки, садить по берегу флокс шилоподібний.

— Він росте і на сонці. Спускається у воду й повністю закриває плівку, щоб не пересихала. Спущені у воду кінці їдять риби. Окатиші кругом озера не люблю. Можна якийсь один берег викласти валунами. Починаючи від води, насипати спочатку пісок, далі маленькі окатиші, а потім кілька крупніших, щоб було природно. Можна зробити покатий берег та викласти піском.

Садить в озері водяні лілії. Якщо водойма глибока, їх у горщиках ставлять на підставки, щоб були ближче до поверхні.

— Листя має займати не більше половини озера. Бо як вода затягнута лопухами від лілій, то краси мало. На березі кладу зелений мох. На ньому бджоли пасуться. Гарно цвіте дрібними білими квітками.

Притінив частину водойми плакучою вербою.

— Ще пеньків можна покласти. Шукаю на березі річки чи ставка такі, що вимокли з корінням. Вони довговічніші. Знімаю кору, бо під нею всякі жуки заводяться.

Леонід Білоус на ділянці поставив ліхтарики на сонячних батареях. Вдень підзаряджаються, вночі вмикаються. У магазинах такі коштують 30-40 грн.

Треба прорубати ополонку

Узимку озеро замерзає, але риба в ньому зимує нормально, каже Леонід Білоус.

— Коли починаються морози, добре прорубати ополонку та вибрати води, щоб вийшла повітряна прослойка. Тоді ніякі морози не страшні. Ніколи ні риба не заморилася, нічого не загинуло і не замерзло.

 

Зараз ви читаєте новину «Озеро викладають старими мішками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути