вівторок, 17 травня 2016 00:25

На заворот кишок хворіють молоді й незагартовані коні

Автор: ФОТО З САЙТА www.silver-horses.at.ua
  Заворот кишок — найпоширеніша хвороба коней. Коли стався напад, роблять промивання шлунка, застосовують знеболювальні ліки
Заворот кишок — найпоширеніша хвороба коней. Коли стався напад, роблять промивання шлунка, застосовують знеболювальні ліки

— За рік не стало двох коней. Першого здали, бо загноїлася шия. Коли прорвав нарив, витекло зі 100 грамів гною, — каже 35-річна Валентина Никитюк із села Шимківці Білогірського району на Хмельниччині. — У другого коня стався заворот кишок.

— Він був такий спокійний, хоч і молодий, — продовжує. — Катав дітей. Якось уранці зайшли поратися, а в хліві таке нароблено — станок зруйнований, а в самого коня розбита голова. Подзвонили до ветлікаря, він наказав, щоб до його приїзду не дозволяли коневі качатися. Дав укол, щоб випорожнився. Кінь, бідний, пнувся, пнувся, але в нього нічого й не вийшло. А потім упав і здох. Ветлікар пояснив, що заворот кишок міг статися через неякісну їжу. Ми коня позичали людям, може, десь попалася пріла трава, сіно чи зерно. Третього коня купили і вже не даємо нікому.

Заворот кишок — найпоширеніша хвороба коней. Головна причина — гельмінти, глисти, які викликають запор.

— Хворий кінь присідає, підбираючи всі ноги під тулуб, раптово падає на землю, — пояснює головний ветлікар сільгосппідприємства "Урожай" із Черкас 40-річний Юрій Бортник. — Качається, перевертається через спину і швидко піднімається. Часто стає в позу для випорожнення. Стан ненадовго полегшується. Кінь заспокоюється і навіть може їсти. А потім знову все повторюється. Напади ­можуть тривати від 30 хвилин до 6 годин. Хворіють переважно молоді й незагартовані коні. Коли стався напад, проводять комплексну терапію — зондування і промивання шлунка, застосовують знеболювальні та заспокійливі ліки. Можна поставити теплу клізму або дати проносне. Зробити коню легкий масаж стінок черева. Тварина має бути під контролем ветлікаря кілька діб, її звільняють від роботи. Але кінь, який бодай раз перехворів у тяжкій формі, вже має підірване здоров'я. Доглядати за ним потрібно ретельніше. Давати тільки якісне сіно й воду.

Обробку від глистів проводять восени і весною. Попередньо здають на аналіз кал, щоб з'ясувати вид збудника. Після того призначають препарати. Заворот кишок може виникнути при неправильному харчуванні.

— Кінь має їсти постійно. Неправильно роблять, коли під час стоянки йому дають забагато їжі, щоб побалувати. Біль у животі може виникнути ще й після переохолодження. Коли спітнілого тримають на вітрі або під холодним дощем, напувають дуже холодною водою. Годують промерзлою, змішаною зі снігом або покритою інеєм їжею. Тварину слід оберігати від переохолодження. В погану погоду накривати рядном. Напувати спітнілого коня можна не раніше, ніж через годину, невеличкими порціями теплої води.

Травми — головна причина нагноєнь холки коней.

— Таке трапляється у тварин, які їздять у парі. Коли з'ясовують, хто з них головніший, можуть покусатися, — каже Юрій Бортник. — Друга причина — натерло шию. Може бути неправильно підігнана упряж. Або коня в стайні тримають на ланцюгу. В рану потрапляють мікроби, потім вона гноїться. Перед лікуванням треба обов'язково обстригти гриву. Шкіру розрізати в нижній частині на межі нагноєння, так гній витече весь. Бо якщо розріз зробити біля рани, то знизу гній залишиться. Так сталося з першим конем господарів. Очевидно, неправильно полікували.

Після видалення гною рану слід ретельно промити великою кількістю розчину фурациліну і перекису водню. Процедуру протягом дня повторюють щонайменше п'ять разів.

— Гній вимивається шприцами великої ємкості до чистої крові. В народі кажуть, до "чистого м'яса". Такі процедури треба робити до повного заживання. Відмерлу шкіру обрізати. Оброблену рану закривають пов'язкою, яку фіксують лейкопластиром. Для попередження запалення, якщо рана волога, використовуються антибактеріальні мазі з цинком і тальком. Вони підсушать. Якщо рана не дуже мокне, змазувати звичайними антибактеріальними мазями на основі антибіотиків. Це синтоміцинова чи мазь Вишневського, — радить Юрій Геннадійович.

Під час лікування контролюють температуру тіла коня. В нормі вона становить від 37,5 до 38,5 градусів. При підвищеній застосовують антибіотики.

Зараз ви читаєте новину «На заворот кишок хворіють молоді й незагартовані коні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути