понеділок, 29 лютого 2016 07:55

На плоскому даху облаштовують майданчик для відпочинку

Автор: ФОТО З САЙТА www.kroemsami.ru
  Чотирисхилий дах підходить для облаштування мансард. Така покрівля найбільш стійка до вітру та дощу
Чотирисхилий дах підходить для облаштування мансард. Така покрівля найбільш стійка до вітру та дощу

— Дах має захищати від опадів. Це його головна функція, — каже будівельник Степан Микитюк, 60 років, з Черкас. Чоловік збудував власний будинок. Зробив там двосхилу покрівлю. — Нахил даху буває під кутом від 15 до 65 градусів. У місцинах з великою кількістю опадів покрівлю роблять круту, з нахилом 45 градусів. За частих і поривчастих вітрів — пологу.

Дахи з бітуму та пластику будують під кутом не менше ніж 15°. З шиферу, металочерепиці — від 25°. Для мансарди кут має бути ­38–45°. Якщо перевищує 30°, то дах облад­нують горищем. Чим більший та складніший нахил, тим дорожче покрити дім, бо йде більше матеріалів.

Для маленьких будинків обирають односхилі дахи. Вони найпростіші у виконанні. Нахил покрівлі на північ дає перевагу в облаштуванні широких вікон з південного фасаду, а на південь — сонячних колекторів. Односкатний дах просто накривати листовими матеріалами великого розміру.

Двосхилий дах — дешевий і найбільш популярний. Ідеально покриє будь-яку прямокутну споруду. Добре підходить для будинку з мансардою. Вікна у фронтонах забезпечать гарну вентиляцію та освітлення. Для мансарди також часто використовують ламану покрівлю з крутішим нахилом нижньої частини в 65–80° по відношенню до верхньої в 25–30°. Це дає додаткову площу в приміщенні.

— Плоский дах підходить для будинків найскладнішої конфігурації, для яких скатний надто громіздкий, — розповідає майстер. — Такий часто облаштовують як майданчик для відпо­чинку. Але для нього слід передбачити систему сніготанення. Один замовник зробив дах з підігрівом. Від нього більшість води випаровується. Зайва стікає у водостік.

Чотирисхила покрівля — найбільш стійка до вітру. Найчастіше таку роблять на великому будинку.

— Вона надає будинку солідного вигляду. Та конструкція її складна. Обов'язково мають бути слухові й мансардні вікна для освітлення і вентиляції. Варіація вальмової покрівлі — шатрова, підходить лише для альтанок і веж.

Багатоскатний дах може протікати

— Чим вищі стіни для створення надійної опори, тим більше піде матеріалів. Злами та вигини даху збільшать витрати. Така покрівля може протікати, — наголошує Степан Микитюк. — Ремонтувати її в місцях стиків важче і дорожче. Простий плоский дах — дешевший, ніж складна багатоскатна конструкція. Для неї потрібні штучні матеріали високої якості: бітумна або натуральна черепиця. Листова металочерепиця матиме багато відходів.

Зараз ви читаєте новину «На плоскому даху облаштовують майданчик для відпочинку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути