вівторок, 12 липня 2016 05:10

Каркасний басейн розкладають за 10 хвилин

Автор: Олександр Гандзій
 

— Вечером приходжу з роботи і зразу на 10–15 хвилин занурююсь у басейн біля дому, — розповідає 25-річний Володимир Голембієвський зі Львова. Торік за 8,5 тис. грн придбав каркасний басейн. Поставив біля свого будинку. — Вибрав каркасний, бо це золота середина. Капітальний робити — дуже дорого. Купувати надувний — невигідно, бо часто спускає.

Установлений круглий басейн має 3,5 м в діаметрі та глибину 1 м.

— Перед монтажем застелив місце захисною підкладкою, — каже Володимир Голембієвський. — Склав каркас із труб і надів на нього сам басейн. Зроблений із плівкового армованого матеріалу. Розкладаю за 10 хвилин. Ще з годину чекаю, доки набереться вода. Дивлюся, аби не було складок. Розправляю. Якщо басейн не розрівняється, на складках можуть піти тріщини, а потім — прорветься від тиску води.

За потреби над басейном натягує накриття. Йде у комплекті.

— Є синій тент із такого матеріалу, як сумки господарські роблять. Натягується зверху на каркас. Накриваю у негоду, щоб листя і сміття не летіло. Раз на два тижні у воду додаю хімію на основі хлорки — для знезараження. Тоді вона не цвіте. Бо міняти по 16 кубів води дуже дорого.

Заходять у басейн драбинкою. Для захисту від холоду роблять закриті павільйони із полікарбонату. З такими купаються до листопада без підігріву води.

34-річний Олексій Лобанов із Полтави на початку літа замінив надувний басейн каркасним.

— Його легше мити. Надувний тримає стінки тільки з водою, яка піднімає верхній накачаний круг. Коли її спустити — втрачає форму. Каркасний стоїть і без води. Та й взагалі стійкіший, — говорить Олексій Лобанов. — Купив басейн меншого розміру. Щоб швидше набиралася і прогрівалася вода. Менше витрат на хімію. Фільтр для очищення води залишився від надувного басейну. Вони мають однакові роз'єми із заглушками для підключення. Один шланг — для забору води з басейну. Через другий після фільтру вона подається назад. Вмикаю його після купання. Має касету з ситечками. Коли забруднилася, легко виймаю і промиваю водою. По-правильному, треба купувати лакмусові папірці і визначати жорсткість води, але то дуже дорого для мене. Триста гривень на місяць. Ще є спеціальна добавка для води зі свердловин. Забирає лишнє залізо — тоді вода не руда.

У салонах з продажу басейнів кажуть, що нині популярні готові чаші із керамопластику. За властивостями не поступаються бетонним басейнам, але виготовляються швидше.

— Щоб вилити чашу з бетону на місці, треба в середньому два місяці. Готовий виріб виливається на заводі за два тижні, — пояснює начальник комерційного відділу фірми з виготовлення басейнів 32-річна Оксана Леоненко з Вишневого під Києвом. — На цей матеріал наносяться різні об'ємні зображення. Вони мають яскраві кольори, які задають тон воді.

Бетонні басейни обирають люди з консервативними поглядами, вважає фахівець.

— Для них теж з'явилися сучасні матеріали, — продовжує. — Мозаїка не витримує вологи й перепаду температур. Особливо взимку надворі. Тому її заміняють лайнером — армованою плівкою для облицювання басейнів. Під неї не потрібна гідроізоляція. Служить до 15 років.

Найдоступніші сьогодні — каркасні та надувні басейни. Вони коштують приблизно однаково.

— Вигідні тим, що не потрібні комунікації. Налили на сезон води і купаються. Коли настали холоди — зібрали й склали. Бувають покупці, які спочатку купують найдешевший каркасний басейн, а через три роки приходять і замовляють стаціонарний, — каже Оксана Леоненко.

Щоб вода була придатна для купання, її потрібно очищувати і знеза­ражувати.

— Від механічних домішок очищає фільтр. Він також змушує воду циркулювати. Це не дає їй цвісти, — розказує. — Очищення від мікробів проводять реагентами або іонізацією препаратами міді й срібла — без додавання хлору. Для цього купують спеціальні установки.

8 гектарів — площа басейну на чилійському курорті Альгарробо. ­Макси­ма­ль­на його глибина 34,5 м. Обійшовся власникові у $2 млн. Люди тут не лише купаються, а й плавають на вітрильниках і катамаранах. Для ­дітей є відгоро­джені відділення.

Зараз ви читаєте новину «Каркасний басейн розкладають за 10 хвилин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути