вівторок, 17 липня 2012 00:30

Кам'яні меблі вишивають вручну

Автор: фото з сайта www.yaroslavgalant.com
  На меблях зі штучного каменя вибивають українські орнаменти. Вироби купують за кордон у заміські будинки, ресторани, готелі
На меблях зі штучного каменя вибивають українські орнаменти. Вироби купують за кордон у заміські будинки, ресторани, готелі

На виставці "Рашн спрінґ" у Мілані вишитий кам'яний стіл із колекції "Українські візерунки" увійшов у п'ятірку кращих виробів.

— Відвідувачі не розуміли, що на меблях справжня вишивка. Коли підходили ближче і торкалися рукою, мінявся вираз обличчя, — каже столичний дизайнер Ярослав Галант, 38 років.

20 років тому почав займатися дизайном і вишивкою. Під час однієї з поїздок до Західної України йому сподобалася хата. Попросився всередину, щоб роздивитися краще. Хазяї нагодували і лишили на ніч.

— Тоді зацікавився гуцульською вишивкою, рушниками. Почав займатися дизайном. Абстрагувався від того, що камінь твердий. Вишивали ж на Західній Україні на фанері.

Закуповує штучний камінь — коріан. Він екологічно чистий.

— У Швейцарії в пологових будинках із нього роблять ванни для немовлят. Матеріал пластичний, твердий, легко полірується. У роботі — як пластилін.

Вишиває поліестеровими нитками, які не псуються від морозів, дощів. Тому меблі можуть стояти на вулиці. Їх легко мити, чистити.

— Спочатку на комп'ютері креслю, станком роблю отвори. Потім вручну вишиваємо.

— Коли працюють із тканиною, вона гнеться, а з каменем складно. Між отворами відстань 4 міліметри. Вишивають звичайною прямою голкою із товстою ниткою.

Так зробили стіл, крісло, диван, стільці, журнальний столик, стійку, книжкову полицю. Меблі купують лише за кордон — у заміські будинки, ресторани, готелі. Для гостей диван і крісла вимощують подушками.

12

тисяч євро коштує вишитий стіл, який показували на виставці в Мілані.

 

Зараз ви читаєте новину «Кам'яні меблі вишивають вручну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути