понеділок, 01 лютого 2016 07:15

Ялинковою тирсою підсипають дерева

— Після свят тонни зрубаних ялинок викидають на смітник. А дерева можна переробити, щоб принесли користь, — розповідає 25-річна Ольга Хоменко, майстер з озеленення Київзеленбуду. — До цього люди лише починають ­звикати. Тільки кожна десята ялинка після свят потрапляє на переробку.

У механічних подрібнювачах ялинки перетворюють на тирсу. Тріски використовують як добриво і для опалення будинків.

— Ними присипають землю біля дерев і квітів в саду чи на городі. Це захистить рослини від загибелі, стане на заваді ерозії ґрунту й позбавить від бур'яну. Крім того, стовбур дерева можна розпиляти на кілька частин і зробити бордюр для квіткових клумб.

Ялинкову щепу підсипають у лунки дерев для збереження вологи в кореневій системі й захисту ґрунту від пересихання й перегрівання. З гілок роблять огорожі для затримання снігу.

— Велику ялинку комунальники розпилюють на дошки, якими ремонтують лавки. Гілками накривають землю, де ростуть квіти: ялинкове гілля допомагає краще зберігати вологу холодної пори.

З "відпрацьованих" ялинок виробляють біопаливо чи високоякісний гумус. Ними утрамбовують доріжки. Деякі меблеві підприємства приймають ялинки й сосни після новорічних свят для виробництва деревостружкових плит.

— За кордоном утилізація ялинок краще організована. Їх використовують для виробництва косметики, паперу, наповнювача котячого туалету чи спалення в котельнях для опалення будинків. Вони навіть корисні для здоров'я. Від болю в суглобах допоможе позбутися саморобний матрац із ялинкових голок. Щоб не коловся, зверху кладуть вовняну ковдру.

Зараз ви читаєте новину «Ялинковою тирсою підсипають дерева». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути