понеділок, 06 червня 2016 07:30

Едуард Головко обладнав літній душ сонячним колектором

Автор: фото надане Едуардом Головком
  Едуард Головко із Києва встановив літній душ на власному подвір’ї. Воду нагріває сонце. У такому душі можна митися до морозів
Едуард Головко із Києва встановив літній душ на власному подвір’ї. Воду нагріває сонце. У такому душі можна митися до морозів

— Коли зводив будинок, зробив простенький душ у дворі. Вода нагрівалася у чорному бачку. Тепер у домі є всі вигоди. Але вражень від душа просто неба не вистачало, — згадує киянин Едуард Головко. — Рішився поставити літній душ знову. Турбували дві проблеми. Перша — дуже короткий період використання, тільки коли надворі ­жарко. Друга — повільно нагрівається вода. Довелося трохи попрацювати головою і руками.

Насипав гравію і залив бетоном майданчик під душ. По кутках вставив металеві елементи для кріплення стійок. Заклав у бетон решітку для стоку води. Обклав усе кахлями.

— Каркас зробив із брусів. Обшив листами струж­кової фанери й металевим профнастилом, — каже майстер. — Зсередини утеплив 5-сантиметровим пінопластом. Поверх нього — полікарбонат завтовшки 5 міліметрів. Стелю підшив стельовими плитами з пінопласту. Двері взяв кухонні із хрущовки. Замість скла заклав їх полікарбонатом. Так в душову кабіну проникає світло. Видно навіть увечері. Ще всередині душу є шторка, яка відділяє гачки для одягу й рушників.

Електричні дроти світильника й витяжки проклав у металевому гофрованому рукаві.

— Розводку труб зробив за схемою дров'яного титана. Холодна вода подається у нижню точку бака, а ­гаряча — витісняється зверху і надходить у лійку душу. Залізну бочку на 200 літрів утеплив 10-сантиметровим піно­пластом. Шви проклеїв монтажною піною — щоб вода трималася теплою кілька днів. Зверху накрив металевим дашком.

Вода нагрівається в теп­лообміннику. Встановив його на боковій стіні.

— Спаяв із мідних трубок решітку й вставив її в дерев'яну раму. Зверху прикрив фрамугами вікна, — розказує. — У спеку температура води в накопичувачі досягає 60 градусів. Тому підвів окремо холодну воду. За потреби додаю її в теплообмінник. Від бочки відвів кран — набирати гарячу для господарських потреб. Встановив розширювальний бачок перед лійкою душу, бо вода при нагріванні збільшується в об'ємі.

Сонце світить на колектор тільки до обіду. Цього досить для нагрівання води. Завдяки теплоізоляції вона не охолоджується протягом дня.

— Торік мився в літньому душі до морозів. Цей сезон відкрив 10 ­квітня. Тоді дув легенький вітерець. Удень надворі було до 18 градусів, а температура води в бачку вночі — 36. Завдяки теплоізоляції душова кабіна нагрівається за 10–15 секунд і в ній комфортно митися.

Зараз ви читаєте новину «Едуард Головко обладнав літній душ сонячним колектором». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути