пʼятниця, 17 жовтня 2014 21:00
Гунько Олександр
Гунько Олександр
Гунько Олександр

Порошенко сприймає Україну як акціонерне товариство

"Що б ми не робили, у нас виходить КПРС", - говорив свого часу російський політик Віктор Черномирдін. Цей постулат вірний і для України. Згадаймо колишні провладні партії — НДП, СДПУ (о), "Нашу Україну". Усі вони спочатку були всевладними, а потім благополучно почили в Бозі, як тільки їхні лідери втрачали владу. Ще рік тому всемогутньою здавалася Партія регіонів, яка легко виграла попередні парламентські вибори і фактично узурпувала владу в країні. Тепер вона навіть не бере участі у перегонах. "Регіонали" створили "Опозиційний блок" та розбіглися по партійних списках інших партій. Або цілими парторганізаціями перейшли у президентську партію "Солідарність".

Блок Петра Порошенка як "нова КПРС", нині має найбільший рейтинг. Секрет успіху цієї цієї політсили лежить на поверхні. Існує "ядерний" електорат — біля 20%, який завжди голосує за владу. Це чиновники, бюджетники, правоохоронці, військовослужбовці тощо. Словом, усі, хто отримує гроші від держави. Вони діють за принципом кіношного героя із "Весілля в Малинівці", який при зміні влади в селі тільки міняв кашкет на картуз або будьонівку. Так само вони до останнього підтримують чинного главу держави, а коли він втрачає владу, без страху і докору першими перебігають до іншого. Крім того, частина виборців, особливо старшого покоління, теж звикли віддавати голоси владі і насторожено ставляться до опозиції. Переможець отримує все, у тому числі мільйони нових прибічників.

Але нині виборці отримують політичний досвід дуже швидко. Адже наші можновладці мають феноменальну здатність повторювати помилки попередників. І ось уже бачимо ознаки того, проти чого українці вийшли на Майдан. Відновлюється система абсолютного контролю над судами і правоохоронними органами з Банкової. Ніяких реформ нема. Дивує кадрова політика, на кшталт призначень на посади людей, відданих главі держави, а не народу. Хабарі, відкати, рекет та інші прикмети минулого режиму нікуди не зникли. Украдені мільярди не повернуті, жоден із поплічників Януковича не покараний. Більшість із них благополучно балотуються до Верховної Ради, аби отримати депутатську недоторканність. Закулісні домовленості з Путіним привели до втрати територій на Донбасі і нових жертв патріотів. Через це Україна втрачає міжнародну підтримку. Ставлення до фронтовиків просто ганебне, армію практично утримують волонтери, поразка 24 серпня — результат бездарного військового керівництва. А тепер ще й почали домовлятися з ЛНР та ДНР, що означає їх фактичне визнання.

Ющенко ставився до країни як до пасіки, де кожен вулик має давати йому мед. Янукович вважав себе директором великої автобази, в якій усі водії повинні ділитися з ним "лівим" заробітком. Порошенко сприймає державу як акціонерне товариство, у якому він власник контрольного пакету акцій, тому може приймати будь-яке рішення без огляду на міноритарних акціонерів.

— На президентських виборах моя велика сім'я дала Петру Порошенку 12 голосів, — розповідає знайомий. — Прийшли всі на дільницю, навіть моя 85-річна мама і майже сліпа теща. Особливого вибору не було, тому обрали менше зло. Тепер боротимемося за те, щоб воно дійсно стало меншим. Блок президента не отримає від нас жодного голосу.
Утім, людей, які ще вірять у можливість "жити по-новому", чимало. Доки не зрозуміють, що їх черговий раз розводять як кошенят. "Нова КПРС" довго не проіснує.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко сприймає Україну як акціонерне товариство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути