субота, 26 жовтня 2013 13:06
Гунько Олександр
Гунько Олександр
Гунько Олександр

Кличко ризикує перетворитись на другого Ющенка

Лідер УДАРу Віталій Кличко заявив з трибуни Верховної Ради про свій намір балотуватися президентом.

"Щоб припинити різноманітні домисли і спроби розправитися зі мною як з можливим кандидатом, я заявляю: я балотуюся у президенти", - сказав Кличко.

Такою була його реакція на ухвалену поправку до Податкового кодексу: "У разі, якщо особа має право постійного проживання на території іноземної держави, вона вважається такою, що не проживає в Україні". Опозиція запідозрила, що ця норма не дозволить Кличкові відповідати вимогам до кандидатів у президенти "проживати на території України протягом 10 останніх років". Адже він багато років проживає як в Україні, так і в Німеччині, де нібито має посвідку на проживання.

Після такої заяви лідера УДАРу виникає стійке враження дежавю. У червні 2004 року майже те саме казав Віктор Ющенко.

"Я прийняв рішення, я йду у президенти. Я виграю вибори!" - заявив він на так званих народних зборах на його підтримку, які відбулися на Співочому полі в Києві. Там було до 50 тисяч прихильників Ющенка, які з'їхалися з усіх регіонів підтримати опозиційного до тодішньої влади лідера "Нашої України".

Вибори він, дійсно, виграв. Із драматичними колізіями — отруєнням, Майданом, Верховним судом, третім туром... А потім нас чекали роки розчарувань "народним президентом". Він продовжував клястися у вірності ідеалам Помаранчевої революції, а сам торгував ними наліво й направо. Виявився неспроможним здійснити жодних перетворень і цим фактично привів до президенства свого політичного противника.

Тепер шлях Ющенка ризикує повторити Кличко. Соціологи кажуть, що у нього найбільші шанси перемогти Януковича у другому турі. Та у "регіоналів" у рукаві є ще один козир: вони можуть повернути назад політреформу 2004-го. І зроблять це так само легко, як і відмінили її — рішенням кишенькового Конституційного суду. У результаті новий президент залишиться з обрізаними повноваженнями і стане черговим розчаруванням.

Дуже не хочеться, щоб так сталося.

Зараз ви читаєте новину «Кличко ризикує перетворитись на другого Ющенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

77

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути