вівторок, 02 вересня 2014 05:30

У єврейський суп із тельбухами кладуть болгарський перець

Автор: ФОТО: Таїса Олійник
  До супу замість хліба подають пиріжок із телячим м’ясом
До супу замість хліба подають пиріжок із телячим м’ясом

Тельбухи відварюють у двох водах

"Спасибо в карман не положишь" — так називається єврейський суп із курячих тельбухів за рецептом цирульника Сьоми.

— Сёма женился на Розе. С верандой и гарячей водой. Посмотрите в меню. Там всё написано, — каже шеф-кухар столичного ресторану єврейської кухні "Цимес" 47-річна Белла Гольдман.

Заливає холодною водою курячі серця й пупи. Ставить каструлю на вогонь. Белла Львівна варить першу страву за рецептом баби засновника ресторану. 90% меню готують за рецептами її родини та власника закладу.

— У нас переважно євреї працюють, але не всі. Бо де ви стільки євреїв зараз знайдете?

Белла Гольдман готує в "Цимесі" 10 років — від дня відкриття. Кілька рецептів розповіли гості. В ресторані є книга. Кожен гість може написати рецепт своєї матері чи баби. Шеф-кухар випробовує, найсмачніші страви додає в меню.

— Може бути одна страва, але якщо її готували євреї в Одесі, Вінниці чи в нас, на Подолі — звучатиме по-різному. Іноді мені кажуть: рибка, як бабуся фарширувала, або навпаки — моя бабуся не так робила.

Зливає воду з тельбухів. У чистій ставить їх варити. Серце й пупи варить близько 1,5 год. Печінку — 15 хв. За півгодини до готовності додає розрізану начетверо цибулину, сіль, перець чорний та духмяний горошком, лавровий лист. Серця нарізує кружальцями, пупи — шматочками такого ж розміру.

— Відвар я ще використаю, а суп варитиму на бульйоні. У ньому курочку варили для іншої страви. Єврейська кухня — безвідхідна. Тільки у нас на весь Київ є страви з півнячих гребінців, фаршировані курячі шийки. Навіть вим'я корови. Птиця, риба. Ніякої свинини. Всі секрети сім'ї сюди вклала.

У бульйоні хвилину проварює нарізані тонкими пластинками корінь селери й моркву. Коли закипів, вкидає накраяний соломкою червоний болгарський перець. Солить і перчить.

— Хвилинку покипить — і все. Не переваріть перець. Має трохи хрумтіти. Сюди ж всипаю порізане листя селери, а зелень петрушки й перо цибульки — в миску.

  Для блиску пиріжки змащують яйцем

Пиріжки до супу з тельбухами готують із власного тіста. Вдома можна зробити з листкового, магазинного. Доки розмерзається, беруться за начинку.

— Цибульку нарізати кубиком дрібним, обсмажити на олії. Вибрати зі сковорідки й на тій же олії злегка присмажити фарш, якщо сирий. Та єврейська кухня — дуже економна. В пиріжки може йти відварений телячий лівер, а не м'ясо, — розказує Белла Гольдман.

Обсмажену цибулю змішує з фаршем, солить і перчить. Тісто розкатує й нарізує квадратиками 10х10 см. У кожен кладе столову ложку фаршу й зліплює. Викладає на деко, змащене олією. Пиріжки змащує збитим яйцем — щоб були жовті й блискучі. Пече в духовці півгодини при 180°С.

7 страв з однієї курки, за словами шеф-кухаря Белли Гольдман, може приготувати єврейська ­господиня.

Зараз ви читаєте новину «У єврейський суп із тельбухами кладуть болгарський перець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути