понеділок, 04 квітня 2016 00:05

У борщ із грушками додають свіжий буряковий сік

Автор: фото надане ”РестораціЄЮ ШпігелЯ”
  Подільський борщ з копченими грушками може бути пісний і на м’ясному бульйоні. Їдять зі свіжими пампушками
Подільський борщ з копченими грушками може бути пісний і на м’ясному бульйоні. Їдять зі свіжими пампушками

Шеф-кухар "Ресторації Шпігеля" з міста Хмельницького 31-річний Артем Блаута готує борщ за давнім українським рецептом. Йому понад 100 років. Так готували господині сіл Стара Ушиця та Грушка на Хмельниччині. Там сушили багато фруктів і додавали їх до різних страв.

Порція борщу коштує 40 грн. Його готують у печі. Пісний подають без сметани.

— Смак надзвичайний. Грушки в борщі нагадують копчені реберця. Може бути пісний і на м'ясному бульйоні. Добрі обидва. В давнину клали в борщ сухофрукти, щоб зробити його ситним і наваристим, — каже Артем Блаута.

Спочатку варить бульйон із телятини. На 5 л води бере 200 г м'яса і п'ять-шість копчених груш. Доки кипить, готує засмажку з невеликого буряка, столової ложки томатної пасти, морквини й цибулини.

— У бульйон кладу п'ять-шість картоплин. Насипаю склянку вареної квасолі. Коли готова картопля, груші виймаю. Кидаю засмажку й півкачана нашинкованої капусти. Варю 10 хвилин. Наприкінці додаю склянку свіжого бурякового соку і півсклянки чорносливу без кісточок. Це надає борщу солодкуватого присмаку.

Подають страву зі свіжими пампушками.

— Важливо, щоб борщ не дуже кипів і не збіг. Також не варто подавати його одразу після приготування. Має постояти хоча б півгодини. У тарілку кладу груші, які ми вийняли.

Весною в ресторані подають борщі на буряковій заквасці. Готують її не менше тижня.

— На трилітрову банку треба п'ять-сім буряків. Нарізаю кружальцями, заливаю водою і ставлю в погріб на кілька днів. Овоч почне бродити. Його потім додають у борщ. Туди ж ллють воду, в якій квасився буряк. У страву кладуть все, як у звичайний борщ, але не додають томат. Вона буде кисло-солодкою.

Навесні з буряка роблять холодник

— Це не борщ і не російська окрошка, а наша українська страва, яку колись подавали в спекотні дні, — каже Артем Блаута. — Для холодника запікають два-три буряки, охолоджують і тонко нарізують соломкою. Додають огірок, теж соломкою. Можна ще відварену телятину, зелену цибулю, кріп, петрушку. Все заливають квасом або кефіром.

Ще одна популярна весняна страва — вітамінний суп-борщ із кропиви.

— Варю одну-дві картоплини, корінь селери, цибулину й пучок кропиви. Коли овочі готові, перебиваю у блендері. В готову страву кладу сметану чи вершки.

Зараз ви читаєте новину «У борщ із грушками додають свіжий буряковий сік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути