четвер, 17 грудня 2009 19:39

Таїсія Повалій любить суші за рецептом Баскова

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Кухар Ернест Тьо з київського ресторану ”Тампопо” каже, що японці їдять менше суші, аніж українці
Кухар Ернест Тьо з київського ресторану ”Тампопо” каже, що японці їдять менше суші, аніж українці

У столичному ресторані "Тампопо" на вулиці Саксаганського, 25, часто вечеряють співачка Таїсія Повалій, 45 років, із чоловіком Ігорем Ліхутою, 48 років. Заклад належить 40-річній Маргариті Січкар, дружині футболіста Владислава Ващука.

— Повалій тільки-но почала співати з Миколою Басковим, одразу його до нас привела, — каже піар-менеджер ресторану Світлана Жигун. — Він розказав власниці ресторану свій рецепт суші. Ми страву так і назвали "Суші з фуа-грою від Миколи Баскова". Її часто замовляють через цікавість. Порція коштує 109 гривень. У ній чотири рулети.

У ресторані є суші з ікрою летючої риби, лососем, крабами, креветками. Усього 20 видів.

Для приготування суші від Миколи Баскова кухар Ернест Тьо, 39 років, бере 50 г гусячої печінки фуа-гра. Обсмажує на сковороді.

— Вона настільки жирна, що масло не потрібно. Кладу її просто на розпечену сковороду з тефлоновим покриттям.

Підсмажує два шматки печінки з обох боків. Викладає на серветку, яка всотує зайвий жир. У великому термосі Ернест тримає відварений рис. Каже, суші роблять лише з теплого рису. Від холодного вони не триматимуться купи.

— Я використовую круглий рис, але можна й довгий. Головне, його правильно зварити. Коли кипить, не мішайте, бо зробиться каша. Краще користуватися рисоваркою, аніж готувати просто в каструлі. Для смаку готовий рис мариную в рисовому оцті. Його нам привозять з Японії, як і інші продукти. Додаю до оцту трохи цукру та солі.

Гусяча печінка настільки жирна, що масло не потрібно

Перед тим як формувати кульки, кухар змочує руки у воді. Нурі — зелені смуги спресованих водоростей — нарізує довгими смужками. Загортає в них кульки. Зверху кладе подрібнену печінку. Збоку на тарілку викладає трохи зеленого хрону васабі й маринований корінь імбиру молочно-білого кольору.

— В інших ресторанах до імбиру додають барвники, він стає рожевим.

Суші від Баскова готове за 15 хв.

— Це не традиційні суші. Певно, Басков десь за кордоном їх спробував, розпитав рецепт. Недавно до нас приїжджала японська піаністка Кейко Матсуі. Вона не вміє готувати суші, ніякого цікавого рецепту нам не розказала. Навпаки, я показував їй, як страва робиться. Кейко розповідала, що японці менше їдять суші, аніж українці. І не всі вміють їх готувати.

Традиційні суші роблять із риби та морепродуктів. Їдять їх бамбуковими паличками. Новачкам їх скріплюють гумкою, аби легше було брати страву. До суші подають соєвий соус.

— Новинкою в нашому ресторані є спайсі-суші. До них подаємо гострий соус кімчі та масло чілі з червоного перцю. Повалій і Ліхуті вони сподобалися.

На Новий рік у "Тампопо" розробили програму "на винос". За 2010 грн додому можна замовити японську запечену качку, вагою 2 кг. У святковий набір також входять чотири види суші, салат "Сівід" із морських водоростей. На десерт — чотири фірмові роли "Філадельфія", начинені папаєю, полуницею, ківі. Їжі вистачає на чотирьох людей.

— У наборі буде ще подарунок від Маргарити Січкар, — каже Світлана Жигун. — Що саме — секрет. Замовлень багато. 30 і 31 грудня будемо працювати допізна. Минулого року пішли з ресторану за півгодини до Нового року.

Зараз ви читаєте новину «Таїсія Повалій любить суші за рецептом Баскова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути