понеділок, 26 грудня 2005 15:36

Свято з дерунами

 

Ми з подругами часто збираємося на дівчачі посиденьки "з приколом". На грецькій вечірці одягли туніки з простирадл, пригощалися оливками та тушкованою бараниною й попивали "Метаксу". На східній — сиділи на підлозі, їли руками узбецький плов і салат із нирок по-китайськи. Коли настала моя черга запрошувати подруг, я зробила дерунну вечірку.

Розрахунок був простий: готувати деруни неважко й недорого, їх люблять майже всі, рецептів — хоч греблю гати. Погортавши кулінарні книги, я вибрала п'ять страв: деруни з сиром, запечені деруни з грудинкою, деруни в горщику з телятиною та чорносливом, деруни з маком і "колдуни". Гадала, зроблю найнеприємнішу частину роботи — натру зо 2 кг картоплі, далі справа піде швидко. Насправді з "чудовою дерунною п'ятіркою" довелося возитися майже весь день.

Деруни з кисломолочним сиром для українців не новина. Насмажила їх швидше для кількості. Й одразу взялася за "колдуни"!

"Колдун" роблять з м'ясною начинкою. Ложку картопляної маси (картопля, сіль, перець, яйце, борошно, цибуля) викладаю на добре розігріту сковороду. Чекаю, поки оладок "схопиться". Усередину кладу перемелене м'ясо, зверху — знову картоплю. Зовні нагадують картопляні зрази. Обсмажені з обох боків "колдуни" треба потримати в гарячій духовці 15 хв., аби м'ясо запеклося. За смаком виходить щось середнє між пельменями, млинцями з м'ясом, котлетами та дерунами. На класичний дерун не схожі зовсім.

Деруни з маком теж готують як дві оладки з начинкою. Мак треба залити кропом і залишити на півгодини, щоб став м'яким, потім підсолодити. Я подала їх на десерт зі сметаною, збитою з цукром. Такі деруни схожі на випічку з маком, картопля майже не відчувається. Подруги сказали, що солодкий дерун зовсім не гидкий, як думалося.

Деруни з телятиною і чорносливом гостям не сподобалися. Мовляв, нічого особливого. А мороки з ними!.. Окремо смажиш оладки, окремо тушкуєш м'ясо та чорнослив. У горщик викладаєш шарами та лишаєш у духовці на півгодини.

Найбільше смакували деруни з грудинкою. Мабуть, тому, що вони були схожі на звичні деруни зі шкварками. Часник додавав пікантного запаху, запечене сало стало м'яким і тануло в роті. За мною міцно закріпився імідж неперевершеної господині. Вечірка на п'ятьох обійшлася в 45 грн.


Деруни з грудинкою

1 кг картоплі, 300 г грудинки, яйце, цибулина, 3—4 зубки часнику, сіль. До натертої картоплі додати яйце, сіль, дрібно порізану цибулю та подавлений часник. Зробити деруни. Грудинку нарізати тонкими шматочками, посолити. На змазану жиром сковороду або металевий лист викласти три шари дерунів, перекласти двома шарами грудинки. Поставити в розігріту духовку на 40 хв.

Зараз ви читаєте новину «Свято з дерунами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути