вівторок, 17 вересня 2013 05:45

Суп їдять із м'якою бринзою і гарячим хлібом

Автор: фото з сайта www.fox-megan.ru
  У курячий суп доливають сік лимону і розпечену олію. Македонці люблять гострі перші страви, називають їх ”лютими”. В тарілку можуть всипати третину чайної ложки чорного перцю
У курячий суп доливають сік лимону і розпечену олію. Македонці люблять гострі перші страви, називають їх ”лютими”. В тарілку можуть всипати третину чайної ложки чорного перцю

Цієї осені шеф-кухар 40-річний Душан ЛюбисавлевиЧ відкрив із дружиною сімейний ресторан "Доменіка" у Скоп'є, столиці Македонії. Навчався в Італії, Франції, Сербії. Готує традиційні страви за родинними рецептами.

— До того мав чотири великі ресторани, на 40 місць кожен. Усі продав, відкрив затишніший.  У Македонії найпростіші страви. Любимо свинину, яловичину, курку. П'ємо місцеве вино й ракію. Це горілка, але м'якша, настояна на травах.

Каже, у ресторанах Македонії прийнято замовляти спершу міцний алкоголь і легкий салат. Потім — "скару на жар" — різні види м'яса на грилі.

На кухні його дружина Любка Любисавлевич у півторалітровій каструлі готує 0,5 кг курятини з лавровим листям.

— Курку варю цілою або шматками. За 20 хвилин виймаю. Як трохи охолоне, подрібнюю. Можна рвати руками.

У бульйон півкільцями ріже чотири морквини, подрібнює цибулину. Солить, додає мелений гострий перець. На пательні 3 хв. розігріває 2 ст. ложки оливкової олії із соком половини лимону. Сипле по дрібці сухої гірчиці й чорного меленого перцю. Вливає до супу. Кидає туди порізане м'ясо, варить ще півгодини на малому вогні.

— У тарілку кладу порізану петрушку. Суп їдять із м'якою бринзою і гарячим хлібом. До смаженого м'яса найкраще йде оцет на основі вина.

Найчастіше гості замовляють холодний таратор. Може бути супом і салатом.

— Це суміш огірків, кефіру і волоських горіхів. Салат схожий на російську окрошку. Захотіли супу — долийте склянку холодної води.

На дві порції густого таратору миє і обсушує шість огірків. Відрізає кінчики. Ріже тонкою соломкою і солить, щоб пустили сік.

— Три зубчики часнику розтираю у ступці зі жменею горіхів — загустять салат. Дві склянки кефіру пару хвилин збиваю вінчиком у мисці. Засипаю часник і горіхи, вливаю чайну ложку оливкової олії. Солю і перчу, додаю огірки. Перемішую й розкладаю по мисках. Посипаю дрібно порізаним кропом. Зазвичай подають перед другими стравами.

 

У запечені овочі вичавлюють півлимона

— Македонці люблять гострі закуски. Айвар — це тушковані овочі. Смачні зі шматком хліба як до супу, так і до м'яса, — каже кухар Любка Любисавлевич. — 15 хвилин цілими запікаю в духовці вісім солодких і два гострих перці, по три баклажани і великі помідори. Мають вкритися пухирцями і підкоптитися, потемніти. Викладаю у пластиковий пакет, щільно закриваю і лишаю хвилин на 10. Помідори заливаю окропом на пару хвилин. Чищу від шкірки і насіння, подрібнюю. Ріжу велику цибулину. У блендері збиваю два зубчики часнику.

Нагріває сковороду із 2 ч. л. оливкової олії. Обсмажує цибулю, додає овочі. Тушкує ще 5 хв.

— Повільно всипаю сіль, чорний мелений перець. Вичавлюю півлимона й перемішую. Викладаю айвар у банки, тримаю в холодильнику. Перед подачею розливаю по соусницях і посипаю зеленню.

Зараз ви читаєте новину «Суп їдять із м'якою бринзою і гарячим хлібом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути