Полтавка 46-річна Ольга Мартиненко готує варення із троянд за двома рецептами. Із цілими та розтертими пелюстками.
— Із пелюстками гарно додавати в чай. А трояндовий джем кладу в торти, пироги й печиво, — каже Мартиненко.
Для варення бере 2 кг пелюсток троянд, кілограм цукру, чайну ложку лимонної кислоти, 250 мл води.
— Ножицями зрізую пелюстки від білої серединки. Мию в холодній воді та кладу на сито. Коли просохне, сиплю півкіло цукру. Додаю розведену в 50 мілілітрах води лимонну кислоту. Залишаю на вісім годин, щоб пелюстки дали сік. Потім готую сироп. Беру 200 мілілітрів окропу та 0,5 кілограмів цукру. Відправляю до троянд. Ставлю на плиту. Варю, доки пелюстки перестануть скрипіти на зубах. Розливаю по банках і закатую.
Для джему готове варення перетирає двічі крізь сито. Щоб стало прозоре.
— Утворюється ріденька суміш. Як свіжий мед. А пахне трояндами. У джем кидаю свіжі фрукти й ягоди — полуницю, абрикоси, вишні. Також столову ложку розводжу у склянці газованої води. Виходить запашний літній напій.
Коментарі