понеділок, 11 лютого 2013 06:45

Рисову запіканку посипають базиліком

Автор: фото Наталія Чубенко
  Шеф-кухар столичного ресторану ”Дакар Фудзон” Ірина Батова-Кукшина показує мусаку — традиційну грецьку запіканку. Шарами перекладала рис, яловичину, баклажани і помідори
Шеф-кухар столичного ресторану ”Дакар Фудзон” Ірина Батова-Кукшина показує мусаку — традиційну грецьку запіканку. Шарами перекладала рис, яловичину, баклажани і помідори

— Коли у нас проходять дні грецької кухні, готую мусаку та спанакопіту, — розповідає 34-річна Ірина Батова-Кукшина, шеф-кухар ресторану швидкого харчування "Дакар Фудзон". — Основа грецької кухні  — овочі, м'ясо та оливкова олія. Використовуємо багато спецій, але основний базилік.

— Мусака — традиційна грецька запіканка. У класичній страві 12 шарів. Я українізувала рецепт. Беру по 300 грамів рису та яловичого фаршу, 200 — баклажанів та стільки ж помідорів. Хто любить соковитіше м'ясо, можна взяти свинину.

Рис варить до напівготовності, відціджує, підсолює. Додає сире яйце, щоб маса не розпалася.

— Половину рису викладаю у форму для запікання. Вона обов'язково повинна бути з бортиками. Тоді кладу шар фаршу. На нього помідори. Потім шар баклажанів, залишок рису. Посипаю сиром та порізаною зеленню — кінзою і базиліком.

Пече 40 хв. Страву охолоджує.

— Нарізую ромбами і знов підігріваю. Після цього можна подавати на стіл.

Також пече спанакопіту. Це пиріг із тіста філос зі шпинатом, зеленню та сиром.

— Його легко зробити вдома. Якщо лякає назва тіста, можна купити звичайне листкове. Беру шпинат, тушкую кілька хвилин з цибулею та часником. До готового й охолодженого додаю зелену цибулю, базилік і кріп. Солю за смаком.

Тісто викладає на деко. Зверху нагортає шпинатову начинку, тоді сир фету та бринзу. Кількість визначає на око.

— Обох видів сиру треба порівну. Пиріг накриваю шаром тіста. Роблю великі надрізи, щоб виходила зайва волога. Випікаю 30-40 хвилин. Вийде хрумке, а всередині соковите. Зелень — легка начинка, але масна та ароматна. Такий пиріг добре їсти ще гарячим. Але смакує і охололий.

Зараз ви читаєте новину «Рисову запіканку посипають базиліком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути